Poques persones expliquen tant la ciutat com els vuit guies que condueixen les nombroses rutes que coordina l'Oficina de Turisme de Manresa. Un d'ells és el santfruitosenc David Ferré, que ahir va conduir un grup d'un desena de persones per la ciutat medieval i la modernista en la ruta «Manresa, cor de Catalunya».

Qui s'apunta a fer una visita guiada per conèixer Manresa?

Hi ha de tot, i més estrangers que no sembla. Sobretot, francesos. Gent que ve a passar un parell de setmanes de vacances, lloga un apartament a Manresa per establir-s'hi i després viatja a diferents llocs de Catalunya.

Sorprenent.

També ve força gent de Filipines, Austràlia i els Estats Units atrets pels llocs ignasians. Però, en general, no hi ha un sol perfil de visitant: aquí hi ve gent de tot arreu.

Podria semblar que el públic majoritari fos de la província de Barcelona, per la proximitat.

Hi ha gent de Manresa, gent d'arreu de Catalunya, d'Aragó, Andalusia... i, com deia, també de l'estranger.

Quines rutes tenen en cartell?

Cada dissabte, a les 11 del matí, fem la de «Manresa, cor de Catalu-nya». Sempre hi ha gent. I la ruta de la Manresa ignasiana la fem cada dijous en castellà, els divendres en anglès i, l'últim diumenge de mes, en català. Són itineraris molt complets. També fem recorreguts a petició de grups, com la Manresa medieval, la barroca... i rutes que són estacionals, com les Vespres modernistes o les visites al cementiri. Per cert, d'aquestes, demà diumenge -avui per al lector- n'hi ha una de prevista a les 11 h.

Tanta gent hi ha interessada en Manresa?

La veritat és que cada setmana tenim molts grups.

Què és el que té més èxit?

De fet, podem dir que tot té èxit. Però podem destacar la Seu, la Cova i els llocs ignasians i els edificis modernistes. La Manresa ignasiana impacta força: la Cova, la capella del rapte, el museu...

Quin és l'objectiu que es marquen amb la ruta «Manresa, cor de Catalunya»?

Fer un repàs de la història de la ciutat a partir dels llocs importants.

Què ha de tenir un bon guia?

És bàsic que t'agradi allò que expliques, ja que Manresa té coses molt interessants per ensenyar. És a dir, la passió per explicar.

Alguna cosa més?

Cal ser honest, no cal vendre cap moto a la gent. Quan estàs fent de guia, executes un doble paper: ets com un professor però, també, un animador. I tot plegat és important, sobretot en dies en què fa fred, per exemple. Un guia s'ha de saber fer entendre, fer la ruta divertida, perquè si no la gent la troba pesada.

S'hi han trobat?

No, mai he rebut cap queixa. Fa sis anys que em dedico a això des de l'Oficina de Turisme i mai m'han dit d'una visita que ha estat avorrida.

A un manresà li pot semblar sorprenent tant d'interès per la seva ciutat.

A mi no em sorprèn gens, perquè s'ha fet molta feina per donar a conèixer la ciutat. El que em sorprèn és que als manresans els sorprengui aquest fet.