El conseller de Treball, Afers Social i Famílies, Chakir el Homrani, va reunir ahir a Manresa representants dels ajuntaments i consells comarcals de la Catalunya Central per presentar les actuacions previstes en matèria de serveis socials, programes sociolaborals i polítiques d'igualtat. Formen part del contracte-programa 2016-2019 signats amb les administracions locals i comarcals, que es revisen periòdicament.

Segons aquest contracte-programa, Manresa rebrà els anys 2018 i 2019 3,8 milions d'euros per a serveis socials. El Consell Comarcal del Bages, poc més de 5,5 milions. El del Moianès es quedarà amb poc més d'un milió, i al Berguedà la partida serà de 3,5 milions aquests dos anys. En total a les comarques centrals es destinaran aquest any gairebé 12 milions d'euros a serveis socials. En el període 2016-2019 hauran estat 44,9, que són 5,7 milions d'euros més del que es preveia inicialment.

Segons va dir El Homrani, «hem donat un tomb absolut» a les retallades. «I el que és més important, amb les revisions del contracte-programa reforcem aquest tomb i anem més enllà del compromís que vam adquirir com a departament. Ho fem perquè és absolutament necessari».

El conseller va admetre l'esforç econòmic i de gestió que fan els ajuntaments l'hora des destinar partides, també, a serveis socials. «És un esforç que fem conjuntament». Va assegurar que tots voldríem més recursos per serveis socials per donar una millor atenció als ciutadans i ciutadanes d'aquest país. No hi ha ningú que no vulgui tenir més recursos», va assegurar.

A les partides que es destinaran els ajuntaments i consells comarcals s'inclouen els serveis socials bàsics i temes com la prevenció de riscos socials en la infància i la família, serveis d'orientació i inserció laboral per a persones en risc d'exclusió social, programes per a la joventut, atenció domiciliària i aspectes com migració, transport adaptat o mesures d'igualtat per a persones LGBTI.

Durant la seva intervenció, va posar en valor la tasca feta per la consellera cessada Dolors Bassa, actualment a presó. «Vull reconèixer el seu paper en el desenvolupament d'aquestes novetats que tenen un impacte directe en la millora de l'atenció a les persones».