Primàries Manresa ha començat aquesta setmana la seva ronda de reunions amb partits locals independentistes. L'objectiu és l'organització d'unes primàries obertes a la ciutadania en les quals es presentin el màxim de candidats independentistes amb l'objectiu que proposin i debatin les seves propostes per Manresa. A través de les primàries, la ciutadania escolliria el conjunt de candidats que formarien la llista electoral. En una segona etapa els candidats juntament amb tots els ciutadans apuntats al registre d'electors debatran i consensuaran el programa electoral.

La plataforma explica en un comunicat que aquest projecte pot «engrescar els independentistes que tradicionalment tenen una mobilització menor en les eleccions municipals», ja que se'ls implica directament en el projecte. A més el fet de proposar un nou sistema d'elecció dels candidats, s'afirma des de la plataforma, «pot ajudar a ampliar la base independentista demostrant que es trenca amb el sistema electoral espanyol de llistes tancades, que atorga tot el poder als partits polítics». L'objectiu a la ciutat de Manresa seria passar dels quasi 18.000 votants independentistes a les eleccions municipals del 2015 als més de 26.000 de les eleccions al Parlament del 2017.

Primeres reaccions

La primera de les reunions es va dur a terme amb una representació del PDeCAT, que valorarà i escoltarà qualsevol iniciativa a favor de la unitat i del treball per la república i per la ciutat.

ERC, per la seva banda, ha fet una valoració positiva del mecanisme de primàries, però d'entrada no veuen viable sumar-s'hi, ja que fa mesos que treballen en el seu programa electoral i creuen que no hi hauria temps material per consensuar-lo amb altres actors polítics

La darrera reunió de la setmana va ser amb el partit local MoVeM, que l'any 2011 va concórrer a les municipals amb llista pròpia i el 2015 ho va fer en la coalició Millor Manresa. Els representants de MoVeM, que ja havien mostrat interès prèviament en el projecte de primàries republicanes, van comunicar a Primàries Manresa que creuen que el projecte que proposen és positiu.

La setmana que ve la plataforma es reunirà amb altres formacions independentistes, i després amb entitats. De cara al dissabte 1 de desembre té prevista la primera assemblea d'electors per constituir el comitè organitzador.