El 77 % dels metges d'atenció primària, segons el sindicat Metges de Catalunya (MC) i el 48,42 %, segons Salut, van secundar ahir la primera jornada d'una vaga sense precedents convocada per tota aquesta setmana per reclamar poder atendre «dignament» els seus pacients.

Representants del sindicat mèdic i directius de l'Institut Català de la Salut (ICS) i del departament de Salut mantenien ahir en tancar edició una nova reunió de mediació per intentar evitar una segona jornada de vaga, que ahir va deixar els ambulatoris pràcticament buits.

Els 5.700 metges de primària reclamen que els redueixin les visites a un màxim de 28 diàries -ara n'estan fent 40- i garantir un mínim de 12 minuts d'atenció a cada pacient -ara els visiten durant uns sis minuts de mitjana-, a més de recuperar el poder adquisitiu perdut des del 2010, que xifren en el 30% del sou.

Els metges de la concertada també van seguir la convocatòria de la vaga de MC -el 73,5% d'ells, segons el sindicat, el 35,14%, segons Salut- perquè no estan d'acord amb les condicions signades la setmana passada en el conveni de la sanitat concertada.

Encara que els metges, que no havien convocat cap vaga a Catalunya des de fa una dècada, i l'ICS coincideixen en el diagnòstic que els facultatius estan sobresaturats de treball, que necessiten més temps per atendre correctament els seus pacients i que estan insuficientment retribuïts, les discrepàncies van sorgir en com reduir les visites. Mentre que el sindicat considera «irrenunciable» i «innegociable» passar a 28 diàries i dedicar un temps mínim a cadascuna de 12 minuts, l'ICS prefereix reduir el nombre total de la població distribuïda a cada metge, però sense fixar un límit de visites. A canvi, l'ICS ha ofert compensar econòmicament els metges per la seva sobrecàrrega si han de dedicar més hores als seus pacients perquè diu que no pot trobar 200 nous metges, va explicar ahir el director de l'ICS, Josep Maria Argimon.

Centenars de metges es van concentrar ahir al matí amb les seves bates blanques davant la seu de l'ICS i diverses desenes d'ells van irrompre a l'interior per exigir les seves reivindicacions. Més tard la convocatòria es va traslladar a la seu de la patronal de la sanitat concertada Unió Catalana d'Hospitals. Avui la concentració serà al departament de Salut.