Manresa ha acollit aquest divendres la segona Jornada de Recerca i Innovació de l’Institut Català de la Salut a la Catalunya central amb l’objectiu de promoure la recerca entre els professionals sanitaris. Hi han participat 150 persones de la regió sanitària central de l'ICS.

Al llarg de la jornada s’han fet ponències i tallers per donar eines als professionals de la salut per avançar en la recerca i la innovació. S’hi han presentat 6 estudis i 30 pòsters, i s’han donat dos premis a les millors comunicacions que s’han presentat i una beca predoctoral.

El primer premi de la jornada ha estat per al treball "Jóvenes online: prevalencia de ciberbullyng y sus factores asociados en Manresa”, un estudi sobre l’assetjament escolar virtual entre els estudiants d’ESO de quatre centres de Manresa. El treball conclou que un 9 % dels estudiants han estat víctimes d’assetjament i que el 3 % dels estudiants són agressors i exerceixen l’assetjament sobre els seus companys.

El segon premi s’ha atorgat a l’estudi “Fomentem hàbits saludables: la sal és indispensable, però la justa”, un treball que vol identificar el coneixement que tenen els pacients i el personal sanitari respecte de la sal que porten els aliments i fer-ne una comparació entre els dos grups. L’estudi conclou que cal millorar els coneixements sobre el consum de sal, ja que en general es desconeix el límit de consum diari recomanat i no se sap que la major part de la sal es troba en els aliments processats.

La beca predoctoral s’ha donat al treball “Factors relacionats amb el canvi en el consum de tabac, alcohol i cànnabis en una cohort d’adolescents de la Catalunya Central (2012-2016)”, que estudia el canvi a la Catalunya Central en el consum d’aquestes drogues per part dels adolescents, entre els anys 2012 i 2016.

A més, s’han presentat altres estudis sobre la planificació de l’atenció a un grup d’immigrants no acompanyats arribats a un centre d’atenció primària; l’eficàcia de l’ús del mètode d’aprenentatge entre iguals en educació sexual i afectiva; la qualitat assistencial sanitària percebuda als centres penitenciaris de Catalunya; i l’avaluació de la implementació del test de diagnòstic ràpid a les consultes d’atenció primària de l’Anoia. També s’han projectat un total de 30 pòsters, aportats pels professionals de l’ICS Catalunya Central.

La Jornada ha comptat amb diversos ponents que han fet xerrades i tallers per facilitar als professionals diferents eines que els poden ser útils per avançar en la recerca, la investigació i les tècniques participatives. També s’han presentat diversos grups de recerca acreditats al territori. Aquestes activitats han estat càrrec de l’ICS Catalunya Central, l’Hospital Universitari Santa Creu de Vic, Althaia i UVic-UCC.

Els coordinadors de la Unitat de Suport a la Recerca de l’ICS a la Catalunya central, Glòria Saüch i Jacobo Mendioroz, han assegurat que l’objectiu últi d’aquestes jornades és millorar la qualitat assistencial tenint en compte que l’atenció primària té molta capacitat per aplicar temes de recerca a la població.