El Carnestoltes Infantil de Manresa arribarà aquest diumenge al migdia a la 41a edició amb les civilitzacions com a tema de les disfresses i, en concret, amb els víkings com els que hi tindran més presència (de setze grups, sis aniran de víkings). Per contra, després de cinc edicions, no es farà la Carnavalada a la Manresana de Xàldiga. Sí que es manté el Carnabars, aquest divendres, el 8è.

El carnaval infantil arriba amb una novetat interessant i un canvi. La novetat és que, al costat de les catorze AMPA que s'hi han inscrit, també hi haurà un centre obert (el Sergi Aguilera de la plaça Catalunya) i una entitat de nouvinguts, l'Associació Centre Cultural Xinès de Manresa. Joan Vilà, coordinador d'Imagina't, entitat organitzadora amb l'Ajuntament, destacava ahir en la presentació que, com a acte popular, després del correfoc, el Carnestoltes Infantil és el que té més participants a Manresa, amb 2.500 inscrits enguany, que poden arribar als 3.000 amb els pares i mares i altres participants que s'afegeixen a la rua, i fins a les 6.000 i les 7.000 persones al final del recorregut.

El canvi és que la rua (provinent de la Plana de l'Om, on començarà a 2/4 de 12 del migdia, i del Born i Sant Domènec) no passarà pel Passeig com és habitual perquè hi faran el Fora Stocks. En lloc del Passeig passarà pel carrer d'Àngel Guimerà cap al de Carrasco i Formiguera i la plaça de les Oques.L'aposta per la plaça de les Oques

Aquest és el quart any que es farà el mateix recorregut, que, segons Vilà, s'ha demostrat que funciona molt bé perquè, sobretot al final, la plaça de les Oques té prou capacitat per acollir les comparses i les carrosses, que aquest any seran set. A banda dels grups, hi participaran el rei i la reina Carnestoltes, interpretats pels actors Climent Ribera i Irene Mas, respectivament; els Tabalers de Xàldiga, la Unió Musical del Bages, els Batrakes i els Gegants Bojos, que faran ballar membres dels Geganters de Manresa, i que aniran acompanyats per Les Vilatukades. El fi de festa a la plaça de les Oques, pels volts de la 1 del migdia, en què es donarà un certificat d'assistència als grups participants, el condirà Oriol Garriga, membre fundador i president de l'associació de circ La Crica.

En la presentació de la festa, tant Vilà com la regidora de Cultura i Joventut, Anna Crespo, van coincidir a remarcar la continuïtat que ha aconseguit el Carnestoltes Infantil en comparació del d'adults, que no acaba de consolidar-se. Aquesta fidelitat, va remarcar Vilà, la fa possible el treball que porten a terme les AMPA.

Sense la Carnavalada

Marc Cucurella, president de Xàldiga, va explicar ahir a Regió7 que el fet que l'entitat hagi renovat la direcció fa quatre dies, i que el 90% dels integrants hi són pel correfoc i que muntar el carnaval no té ni de bon tros la mateixa requesta, han estat les raons per no fer la Carnavalada a la Manresana. «L'any vinent intentarem tirar-la endavant».

Als motius exposats per Cucurella, Josep Pérez, de l'associació Gatzara Fot-li Foc, hi afegia la competència de carnavals consolidats com els de Sallent i Solsona. Malgrat això, ells sí que han mantingut el Carnabars, aquest divendres, a partir de les 8 del vespre. Amb sortida a la plaça Major, hi participen una quinzena d'establiments de restauració del Barri Antic (que oferiran una canya o un pintxo per 1 euro; el tiquet es pot adquirir a Moe's, Tonis i Cal Manel). Durant la cercavila hi haurà xaranga i gegants i el final de festa serà a la Stroika.La Font també es disfressa

L'Associació de Veïns de la Font dels Capellans també ha organitzat una festa de carnestoltes. Serà aquest dissabte, amb l'inici de la rua a les 5 de la tarda a la plaça de la Pau, des d'on farà un recorregut pels carrers del barri per continuar la festa dins la sala polivalent. Hi haurà animació infantil amb Rah-mon Roma i l'espectacle «Sarau de Carnaval» i la presència del rei Carnestoltes.