L'Ajuntament de Manresa ha iniciat l'actuació per ampliar i millorar la vorera de l'avinguda Tudela, a l'entorn de la plaça Catalunya. Els treballs, inclosos dins el Pla de Millora de l'Espai Públic 2018, van arrencar dies enrere amb treballs previs de renovació de la canalització de la xarxa de servei de gas a la mateix a avinguda Tudela, entre el carrer de Lleida i el carrer de Martí i Pol i de la xarxa d'aigua en els àmbits on es preveu la renovació de la vorera.

Els detalls d'aquesta actuació, que té una durada de dos mesos i un pressupost de 84.439 euros, han estat presentats avui dijous pel regidor de Qualitat Urbana, Mobilitat i Serveis de l'Ajuntament de Manresa, Jordi Serracanta; pel regidor de Turisme, Barris i Habitatge, Joan Calmet; i pel president de l'Associació de Veïns de Plaça Catalunya, Ramon Caballol.

Serracanta ha explicat que l'actuació té l'objectiu d'ampliar diferents trams de les voreres de l'avinguda Tudela, des del carrer de Saclosa fins al carrer de Lepant, i completar-la amb la millora dels guals de vianants d'aquest recorregut. En aquests moments, les voreres d'aquest tram de l'avinguda, sobretot la confrontant la plaça Catalunya, tenen una amplada insuficient per l'intensitat dels recorreguts de vianants existents i, d'altra banda, els passos de vianants de la globalitat del tram són excessivament llargs i poc còmodes.

Així, es preveu l'ampliació de la vorera en les cruïlles nord entre els carrers Saclosa i Sant Fruitós, Tudela i Lleida i Tudela i Lepant i l'ampliació de la vorera sud entre plaça Catalunya i el parc Vila Closes. La proposta també inclou la remodelació global de la vorera entre els carrers de Sant Fruitós i de Lleida, amb la plantació de nou arbrat i la col·locació de nou mobiliari.

L'actuació s'aplica a una superfície de 774,89 m2 i suposa la construcció d'onze rebaixos, dels quals tres corresponen a guals de vianants encara no adaptats.

Més d'un milió d'euros invertits el 2018

L'Ajuntament de Manresa va aprovar per al 2018 -com ja havia fet el 2017- una inversió de més d'un milió d'euros en el Pla de Millores de l'Espai Urbà que millorar calçades, voreres i accessibilitat i també, per primera vegada, en parcs infantils, amb un èmfasi especial al parc de la plaça Espanya.

En aquests moments el gruix d'aquesta inversió compromesa està finalitzada o en curs. En total, s'han invertit 480.354 euros en millores de calçades, 200.000 en millores en parc infantils i 209.804 en millora de les voreres; 33.752 en treballs d'adaptació de passos de vianants; i 93.619 euros en treballs d'aparcaments dissuasius i petites actuacions als barris.

De totes les actuacions programades estan pendents d'iniciar la calçada del carrer del Forn (pendent d'adjudicació); la instal·lació de la barana del carrer Indústria i les millores als parcs infantils.

Ja es treballa per al pla de xoc del 2019

Jordi Serracanta ha avançat que ja s'està treballant de cara a una nova inversió d'1 milions d'euros durant l'any 2019, que també estarà destinada a la millora de calçades, voreres i parcs infantils. Properament s'hauran de definir les calçades que seran millorades ja que durant l'època de vacances és el moment més idoni per treballar-hi causant menys molèsties.

Joan Calmet ha assegurat que, com sempre, a l'hora de definir els projectes i treballs a desenvolupar s'estarà en contacte amb les 22 associacions de veïns de la ciutat per valorar-ne les prioritats i poder atendre a les necessitats reals dels ciutadans.

Al seu Torn, Ramon Caballol ha demanat que durant el 2019 es tingui en compte les necessitats del seu barri i incidir en la millora d'algunes calçades i també en la recerca d'espais destinats a estacionament.