L'Ajuntament de Manresa ha demanat a Adif, l'empresa que s'encarrega del manteniment de les infraestructures de Renfe, que «amb caràcter immediat» presentin una proposta de restauració de l'espai natural protegit alterat per instal·lar xarxes antiesllavissades a l'obaga dels Polvorers.

Segons ha explicat el regidor d'Entorn Natural, Pol Huguet, s'atorga a la companyia un termini de quinze dies perquè expliqui com eliminarà els nous camins oberts sobre la via de Renfe a l'entrada sud de la ciutat, com restaurarà els murs de pedra seca afectats per les obres, com es recuperarà la vegetació arrencada o alterada i com es revertiran els moviments de terres realitzats en els terrenys limítrofs on han actuat.

Espai protegit

L'expedient de disciplina urbanística que ha posat en marxa l'Ajuntament contra Adif per haver alterat sense llicència municipal 20.000 metres quadrats d'espai protegit sol·licita a l'empresa que justifiqui per què des del seu punt de vista les actuacions realitzades no requerien llicència municipal i s'atorga un termini de quinze dies per presentar al·legacions o reunir-se amb l'Ajuntament per donar resposta als requeriments realitzats.

Es tracta d'una actuació que Adif ha defensat com a urgent i necessària per «evitar un accident mortal com el de Vacarisses», pel descarrilament d'un tren a causa d'una esllavissada sobre la via el novembre passat. Tal com va avançar Regió7, la tala, qualificada de «salvatge» per la delegació de la Institució Catalana d'Història Natural, ha afectat el vessant obac dels Polvorers, a l'entrada sud de Manresa, entre la vall de Rajadell i la mateixa fàbrica dels Polvorers, just davant del barri de la Fàbrica Blanca. Segons Adif, després de l'accident de Vacarisses era necessari efectuar obres d'emergència en aquest punt.