El desembre passat havien de quedar enllestides les obres a l'estació de la Renfe de Manresa, que han inclòs la remodelació del vestíbul i instal·lar ascensors i fer millores a les andanes. La part elèctrica, han explicat fonts de la companyia, és el que està provocant aquest retard de prop de tres mesos. En concret, els tràmits per augmentar la potència elèctrica de l'estació, de manera que els elevadors puguin funcionar.

Quan aquest diari va fer una visita d'obres a l'estació, el 23 de gener, l'actuació estava pràcticament acabada. El 8 de febrer, en el desgraciat accident que hi va haver al terme de Castellgalí entre dos trens, el vestíbul ja es va poder fer servir per atendre els ferits més lleus que van ser portats a Manresa per un tren de rescat. Les obres, executades amb un pressupost d'1,4 milions d'euros, van començar el desembre del 2017 amb una durada prevista d'un any.

Fonts de Renfe han explicat que «estem pendents que ens donin la potència d'energia necessària per posar en servei l'ascensor. És un tràmit que s'està fent. Un cop tingui la potència suficient, ja es podrà posar en marxa». Han afegit que és un «tràmit llarg» que «fa temps» que es va iniciar.

Regió ha demanat informació a Endesa sobre aquest darrer pas. Fonts de la companyia han explicat que, «elèctricament parlant, la instal·lació ja està a punt per fer-se servir» atès que «el 8 de març passat es va fer la línia de la connexió per acabar de reforçar el subministrament a l'estació», de tal manera que «tot el que es contracti extra a la xarxa ho pugui suportar». El que queda pendent ara és la fase de contractació de la comercialitzadora per donar d'alta la instal·lació dels comptadors. En aquest sentit, apunten les mateixes fonts, «elèctricament, és responsable la companyia [Endesa], però la contractació es pot fer amb una altra». Tot i que ja hi hagués comptadors, cal posar-ne de nous perquè els ascensors tenen un consum més alt. Afirmen que les altes poden ser ràpides, la qual cosa fa pensar que l'endarreriment no s'allargarà molt més.

Posar al dia l'estació

L'actuació, que ha suposat deixar els usuaris sense vestíbul, bar, WC i aparcament des del juny passat (abans, es van fer les obres per allargar i fer recréixer les andanes) ha servit per posar al dia una estació que fa anys que demanava millores a crits. La més important, que les persones amb mobilitat reduïda puguin passar d'una andana a l'altra amb ascensor. El vestíbul s'ha remodelat. També s'han restaurat les marquesines i s'han fet noves les escales per canviar d'andana i el passadís que les comunica. A l'exterior, s'ha construït una vorera per separar els vianants de la calçada dels cotxes.