El Centre Hospitalari de Manresa es va començar a construir el 1968. Va ser una iniciativa del traumatòleg manresà Joan Tuneu, que va comptar amb la complicitat i la participació de Mútua Manresana i Caixa Manresa. On ara hi ha l'edifici de l'hospital, al carrer Flor de Lis, abans hi havia un camp de futbol.

No va entrar en funcionament fins a l'abril del 1971. Es va especialitzar en traumatologia, cirurgia ortopèdica, rehabilitació i prevenció d'accidents.

Posteriorment va anar atenent més especialitats i es van anar fent obres d'ampliació. A l'inici tenia 50 llits i en va arribar a disposar de 300. El Centre Hospitalari va protagonitzar la primera fusió sanitària de Manresa en aliar-se amb la Unitat Coronària el 1986. Més tard s'hi va afegir la Clínica de Sant Josep. A començament del 1994 s'especulava que la Clínica de Sant Josep podia ser venuda i que entre els diversos candidats a compradors hi havia la Mútua de Terrassa, la Generalitat i el Centre Hospitalari-Unitat Coronària, que ja es donava com a probable comprador final.

Aquest bloc hospitalari estava en mans de Mútua Manresana i Caixa de Manresa.

La posició de la Generalitat, en aquell moment, era que només quedessin dos blocs hospitalaris a la ciutat i pretenia aconseguir-ho fent la pressió necessària.

El projecte era deixar la Clínica en el sector de l'assistència privada i, a més, concentrant-hi tota la tocoginecologia pública.

El Govern de la Generalitat assegurava que les germanes josefines havien fet una gran feina a la Clínica i que complauria a la conselleria de Salut que la continuessin duent a terme, però entenien que es venguessin l'equipament i sempre havia semblat bé que el comprador fos la Fundació del Centre Hospitalari i la Unitat Coronària.

Va tenir lloc una reunió a la conselleria amb representants de la superiora general de les josefines i de Mútua Manresana de Previsió Social i de Caixa de Manresa, que negociaven sobre una quantitat de mil milions de pessetes.

El pressupost anual de funcionament era de 1.300 milions de pessetes. El 18 d'abril d'aquell any, el Servei Català de la Salut va presentar el Pla de Reordenació Hospitalària de Manresa. El dia 1 de juny del 1994, la Clínica Sant Josep es va integrar al bloc Centre Hospitalari-Unitat Coronària.

Per la seva part Sant Joan de Déu i Sant Andreu van crear la Fundació Hospital General de Manresa. De les dues institucions en va sortir l'actual Althaia després d'anys de negociació.