Segueix-nos a les xarxes socials:

ERC i JxM negocien un govern cremallera que serà el segon més ampli en democràcia

Els 16 regidors de les dues fomacions només han estat superats pels 21 del primer Ajuntament democràtic

ERC i JxM negocien un govern cremallera que serà el segon més ampli en democràciaArxiu particular

Negociació oberta entre Esquerra i Junts per Manresaper als propers 4 anys que, amb 16 membres, serà el segon més ampli en democràcia després de la suma de 21 regidors de PSC, CiU, PSUC i PSAN en el tram inicial del primer mandat democràtic.

El 1979, PSC, CiU, PSUC i PSAN van firmar el que es va anomenar Pacte de Progrés amb Joan Cornet d'alcalde i van formar govern, tot i que aviat van sorgir problemes i un any més tard hi va haver trencadissa. El PSUC i el PSAN van sortir del govern, que va continuar amb socialistes i Convergència, que sumaven 15 regidors.

Del 1983 al 1987 el socialista Cornet va governar amb 13 regidors, suficients per a la majoria absoluta. Els dos següents mandats, amb Juli Sanclimens d'alcalde, Convergència va governar en minoria amb 12 regidors. Del 1995 al 2011 hi va haver govern tripartit de PSC, ERC i Iniciativa, primer amb 13 regidors, després amb 15 i, finalment, de nou 13.

El mandat 2011-2015, amb Valentí Junyent d'alcalde, el govern convergent va ser d'11 regidors, i el del 2015-2019, primer, amb 9 regidors convergents i suport extern d'ERC i, a partir del gener del 2016, el govern va ser de 14 dels 16 regidors que sumaven les dues formacions: Miquel Davins, d'Unió, va quedar fora i va passar a ser regidor no adscrit i Pol Huguet no tenia cartera. Després de l'expulsió de Mireia Estefanell sí que va entrar al govern.

A hores d'ara es mantenen trobades per configurar un govern cremallera amb 8 regidors republicans i 8 regidors de Junts per Manresa

La configuració del cartipàs la porta a terme el mateix equip negociador de l'Acord de Govern per a Manresa (2019-2023) per part de Junts per Manresa -Valentí Junyent, Joan Calmet i Toni Massegú, tots tres càrrecs electes-, però per la banda republicana hi ha hagut un canvi i el president local d'ERC, Ramon Fontdevila, ha sortit de la taula negociadora i ha estat substituït per David Aaron López. Els altres dos càrrecs electes que la constitueixen són Marc Aloy i Cristina Cruz.

Segons l'acord de govern signat divendres passat al parc de la Seu, el nou govern municipal s'organitzarà en quatre àrees: Presidència, Territori, Serveis a les Persones i Desenvolupament Local.

La distribució de les àrees, de les regidories i de la resta d'atribucions del cartipàs municipal es farà de manera equitativa i equilibrada entre els regidors i regidores d'ERC i JxM.

De forma que tots dos grups s'obliguen a acordar de manera conjunta el nomenament dels càrrecs de lliure designació i dels representants institucionals en patronats, empreses i altres òrgans amb participació de l'Ajuntament de Manresa.

Fins ara, l'estructura s'articulava amb les àrees comandades per presidents i vicepresidents de diferent color polític per configurar una estructura cremallera que ara s'accentuarà.

Prem per veure més contingut per a tu