El consell executiu de la Generalitat de Catalunya ha celebrat una sessió de treball, aquest dimecres, a Manresa, al saló de sessions de l'ajuntament. Es tracta de la tercera sortida del Govern català d'ençà que va començar la legislatura i va implantar el costum de traslladar algunes de les seves reunions setmanals de manera regular a fora de Barcelona per potenciar la descentralització d'aquestes trobades. La primera va ser a Sant Julià de Ramis (Girona) i la segona, a Vielha (Aran).

A 2/4 de 9 del matí han començat a arribar els consellers -amb Damià Calvet com el més matiner- i el president Quim Torra, que ha estat el quart a fer cap a l'ajuntament de Manresa. També ha assistit a la reunió el vicepresident Pere Aragonès. En canvi, no hi han pogut ser per temes d'agenda els consellers Chakir El Homrani i Maria Àngels Chacón. En el cas d'El Homrani s'hiha incorporat posteriorment.

Mentre Torra era amb l'alcalde, Valentí Junyenta l'interior de la casa gran, a la plaça, el futur alcalde i actualment regidor Marc Aloy ha fet d'amfitrió dels consellers i del vicepresident a mesura que anaven arribant, que, al seu torn, han saludat els regidors de l'Ajuntament acabat d'estrenar situats en filera. No n'hi havia cap de l'oposició.

Ja a dins, en una habitació al costat de la sala de columnes, els que han volgut han pogut fer un cafè. Després, han desfilat tots cap al saló de sessions, on han celebrat la reunió a porta tancada. També han assistit a la seva rebuda els dos comissaris del 125è aniversari de les Bases de Manresa, Francesc Comas i Jordi Rodó.

La plaça Major, malgrat la presència més abundant del que és habitual de Policia Local, juntament amb Mossos d'Esquadra i els guardaespatlles i xòfers del govern català, ha viscut amb tanquil·litat un matí excepcional.

A les 11 del matí, Torra tenia previst participar en un acte d'homenatge a les ADF al Palau Firal de Manresa acompanyat de la consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà.

El Govern creu que Borrell contribuirà a internacionalitzar el cas català

Com és habitual, després de la sessió, la consellera de Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha atès els mitjans. Durant la roda de premsa, Budó ha afirmat que el ministre d'Afers Exteriors en funcions, Josep Borrell, "pràcticament només parla de Catalunya" i ha considerat que la seva elecció com a alt representant d'Exteriors de la Unió Europea contribuirà a donar a conèixer el cas català: "La internacionalització la portarà a càrrec ell des d'Europa". L'acord dels caps d'estat i de govern de la UE per a la nova composició de les institucions europees situa a Borrell com a futur líder de la diplomàcia europea. Budó creu que ara "el conflicte català definitivament deixarà de ser una causa interna per passar a ser una causa que es posarà a debat i discussió en l'àmbit europeu".

La portaveu també ha assegurat que al Govern no li ha estranyat l'aval del Tribunal Constitucional (TC) a l'aplicació del 155 de l'octubre del 2017. "Cap sorpresa. El que ens hagués estranyat és que hagués resolt de manera contrària", ha afegit la portaveu de l'executiu català des de Manresa, on el Govern ha celebrat de manera extraordinària el Consell Executiu setmanal. Budó ha afegit que "ara per ara" el Govern no contempla que es troni a aplicar l'article 155 de la Constitució que va suposar la suspensió de l'autonomia malgrat que hi ha "certs polítics" que demanen que s'apliqui "sense motius".