Els locals comercials buits del carrer de les Escodines són un record del que un dia va ser aquest sector del barri. «Als anys 80 hi havia 97 comerços. Ara gairebé no en queda cap», explica l'antic president de l'associació veïnal Josep Trench. Algunes botigues romanen al record dels que hi han crescut, com la fruiteria de Ca la Teresina, a la plaça de Sant Ignasi. Al costat d'alguns establiments buits hi ha la placa de conegudes botigues que rememora altres temps.

La farmàcia de la plaça de Sant Ignasi és l'únic negoci històric que hi queda. Va obrir les portes el 1936 i la família que la regenta és la tercera generació que l'encapçala. «El comerç dona vida a un barri, i al de les Escodines pràcticament no n'hi ha», explica un dels responsables de l'establiment, Pere Grau, que afirma que l'única solució que hi veu és l'enderrocament dels blocs de pisos antics i edificar-ne de nous perquè el barri tingui possibilitats de regeneració.

Ester Montero també coneix bé el barri perquè hi té una perruqueria al carrer de les Escodines, però els clients han de tocar el timbre per entrar-hi. Llavors ella obre la porta. «Abans la tenia oberta sempre i tothom hi podia venir, però ara no ho faig perquè, tot i que no he patit robatoris, a vegades han entrat nois a demanar-me de carregar el mòbil i de sobte veia que volien entrar al fons de l'establiment. Així que els vaig dir que podien carregar el mòbil sempre que ells estiguessin a fora», explica. De vegades han tirat ampolles de vidre a les portes de l'establiment i no se'n refia. I l'actual situació no ajuda gens. «Ara tinc clientes que prefereixen no venir per tal com està el barri».

Qui també pateix, com a comerciant, les conseqüències de la degradació d'aquesta zona de les Escodines és Said Taheri, que hi té una fruiteria. «Hi ve menys gent. I és que des de fa un mica més d'un any hi ha un ambient que no és bo. I temo pel fill, per si els joves que s'hi han instal·lat poden esdevenir una mala influència per a ell», explica. Dissabte al migdia, però, força gent del barri s'hi apropava per comprar fruites, alguns dels quals parlaven de l'abandonament del barri i dels materials de mala qualitat emprats fa una dècada, quan s'hi van fer obres per intentar donar una empenta a les Escodines. Tot i això, el mal estat i la deixadesa són evidents.

L'antic president de l'entitat veïnal recorda que en una desena d'establiments i blocs s'hi van fer obres de rehabilitació, però els veïns finalment en van marxar, tal com van fer gairebé tots els comerciants.