El mapa de resultats electorals per barris a Manresa mostra canvis molt significatius malgrat que només hi ha un canvi de color polític, el del sector de nuclis disseminats Ferreres, Suanya, Pont Nou i Pirelli, que passa d’ERC a Junts per Catalunya en relació amb les generals de l’abril passat. De fet, JxC recupera aquesta circumscripció que havia estat tradicionalment seva.

Vist el que va passar diumenge a la ciutat i com s’expressa gràficament sembla que les eleccions d’ara fa 6 mesos van marcar un punt d’inflexió.

Elecció rere elecció es constata que el PSC manté els seus feus a la ciutat, ERC va arribar a la seva màxima expansió el mes d’abril, quan va aconseguir la supremacia en 13 sectors i va deixar Junts com a guanyador només al Passeig i Rodalies i En Comú Podem fora del mapa de votacions per sectors de la ciutat.

Ara, com ja s’ha dit, el PSC aguanta i Junts per Catalunya posa els seus colors en un ampli sector de la ciutat, ja que els nuclis del Pont Nou, Ferreres, Suanya i Pirelli van aportar només 524 vots però disseminats per tota la franja oest del terme municipal.

La comparativa de vot mostra que les victòries als barris ho han estat per menys vots que fa 6 mesos. Es tracta d’una conseqüència de la baixada de la participació, que va comportar passar de 39.781 votants l’abril a 36.863 dissabte, 2.918 menys, repartits pels barris de la ciutat.

Aquest comportament té una excepció: al barri del Passeig i Rodalies va guanyar Junts per Catalunya per 993 vots i diumenge va tornar a ser la força més votada però amb una quantitat superior de sufragis, 1.025. Si mirem la segona força més votada al mateix barri, Esquerra, fa sis mesos va aconseguir 948 suports i diumenge, 744, 204 menys. L’antiga Convergència dona símptomes de tornar a agafar embranzida, però ho fa amb el mapa de Manresa amarat de groc en 12 dels 18 sectors en què es divideix la ciutat.

Es torna a imposar Esquerra Republicana com a força hegemònica a la Mion-Puigberenguer-Miralpeix, Carretera de Santpedor, Guix-Pujada Roja, Poble Nou, Plaça Catalunya, Vic-Remei, Valldaura, Barri Antic, Escodines, Sagrada Família, Viladordis i Cal Gravat.

Esquerra ha passat d’imposar-se en 8 barris a les generals del 2016, en 13 a les de l’abril passat i en 12 a les de diumenge.

La Font, Xup, Cal Gravat i Balconada són els barris on Vox rep més suport

El partit d’ultradreta Vox va aconseguir diumenge a Manresa 1.816 vots, el 4,95%. Els sectors on més suport percentual va obtenir van ser la Font dels Capellans (8,41%), el Xup (8%), Cal Gravat (7,85%) i la Balconada (7,32%).

Els barris que més suport electoral van donar a Ciutadans diumenge -que va obtenir 1.415 vots (3,86%)- van ser la Balconada (7,70%), Sant Pau (6,31%), la Font dels Capellans (4,96%) i el Xup (4,80%).

Si mirem què va passar a les anteriors eleccions generals trobem que els suport percentual més elevat a Vox va sortir de Sant Pau (5,26%), la Font (5,07%), la Balconada (4,83%) i Cal Gravat (4,54%).

Pel que fa a Ciutadans, l’abril passat va obtenir el principal percentatge de vots a la Balconada (13,48%), Guix-Pujada Roja (12,61%), la Font (10,71%) i amb el 10,4% Gal Gravat i el Xup. Hi ha coincidència entre els barris que més suport donen tant a una formació com a l’altra i un plausible transvasament de vots de Ciutadans cap a Vox.

Per contra, a l’altre extrem, els barris que menys percentatge de vot els van donar també hi ha coincidència. El mínim suport a Vox va arribar de Viladordis (2,98%) i el Poble Nou (3,35%) i en quant a Cs van ser els mateixos però intercanviats: Poble Nou (2,75%) i Viladordis (2,98%).