Dintre de la Jornada Ciutats per la vida-Ciutats contra la pena de mort, la Comunitat de Sant Egidi durà avui a Manresa Joaquín José Martínez, el primer hispà a sortir d'un corredor de la mort dels Estats Units.

Farà dues conferències, la primera tindrà lloc al col·legi La Salle a 1/4 de 4 de la tarda i està pensada sobretot pels joves de 4t ESO i Batxillerat. Està oberta a joves d'altres centres de secundària i batxillerat.

La segona serà a la Casa de la Pau, la seu de la Comunitat de Sant Egidi a la plaça Montserrat, a les 6 de la tarda, oberta a tothom.

A banda de les conferències, dissabte l'Ajuntament de Manresa il·luminarà la façana de l'edifici consistorial adherint-se així a les més de dues mil ciutats que aquell dia il·luminen un monument com a gest de refús de la pena capital.

Joaquín José Martínez va néixer a l'Equador, de mare equatoriana i pare espanyol. Va ser el primer hispà que va sortir del corredor de la mort als Estats Units i el 96è condemnat a la pena capital que va ser alliberat després que es reconegués que era innocent.

El 28 de gener de 1996 va ser acusat d'assassinar Douglas Lawson i Sherry McCoy Ward. En un procés en què va tenir un advocat d'ofici, va ser condemnat a mort el 27 de maig de 1997. Persones que havien testificat contra ell posteriorment es van retractar. En la revisió del cas els dos advocats de l'acusació van ser recusats i el tribunal el va declarar innocent.