Prop de 2.000 dones han recorregut els carrers del centre de Manresa, aquest diumenge al vespre en protesta contra els darrers casos d'agressions sexuals que s'han conegut a la ciutat. La marxa ha començat a la plaça Europa on s'han viscut moment de tensió quan un grup format per un grup encapçalat per dones han increpat les manifestants. Malgrat que han estat a molt poca distància les unes de les altres, la situació no ha anat a més, i finalment la manifestació ha transcorregut amb normalitat.

La manifestació brillava amb les torxes que portaven les manifestants i que han anat cremant al llarg de tot el recorregut. Des de la plaça Europa, s'han dirigit cap a Crist Rei i al llarg de la marxa s'han corejat lemes com «no vull ser valenta, vull ser lliure», ni la culpa vera meva, ni d'on estava ni com vestia», entre d'altres.

Finalment, la marxa ha acabat a la plana de l'Om amb la lectura d'un manifest on han denunciat la «poca utilitat de mantenir discursos simplistes que presenten aquests casos com a fets aïllats i desconnectats de tota l'estructura patriarcal» que «possibilita la violència sexual i patriarcal contra els nostres cossos». En aquest sentit han reclamat un «compromís institucional amb l'educació feminista que transformi i modifiqui d'arrel els comportaments estereotips que emparen la violència de gènera i sexual».

La convocatòria s'ha portat a terme arran dels dos últims casos coneguts en l'última setmana a Manresa. El cas més recent es va produir dilluns en un pis ocupat al carrer Hospital de Manresa, on es van produir dues violacions de forma paral·lela. Dijous sortia a la llum un altre cas d'agressió sexual en grup del passat 17 de novembre en un vehicle a la zona de les Bases de Manresa. Els dos presumptes autors de les violacions de dilluns es troben en presó provisional mentre que els del dia 17 estan en llibertat condicional.

Veus femenines es manifesten contra la proliferació de casos de violacions i agressions sexuals

Davant la pregunta "Se sent més insegura ara a Manresa que anys enrere?", dotze figures públiques femenines han manifestat el seu punt de vista a la redacció del diari.

Eva Bach, pedagoga i escriptora

Sempre he estat alerta: «No em sento més insegura ara. Sempre he pres precaucions, com evitar alguns llocs o mirar enrere abans d'entrar a casa. Sempre he estat alerta per la idea de que les dones som més febles i els homes es controlen menys davant les dones»

Núria Picas, corredora i diputada per ERC

Més espantades: «Després del que ha passat a Manresa, estem més espantades. No pot ser que les dones haguem de sortir per la ciutat mirant que ningú ens faci mal. No sé si ara n'hi ha més casos, però sí que s'han de prendre mesures perquè no passi»

Melania Sorroche, boxejadora

Es percep més perill: «Sí, es percep més perill. N'he parlat amb amigues. Creiem que els joves estan massa amb els mòbils i se socialitzen poc. Aquest podria ser un dels motius que hi ha al darrere d'aquests casos que hi ha hagut a Manresa».

Anna Roca, llibretera

No aniria a córrer sola: «Sí, n'hi ha més. Abans anava a córrer al passeig del Riu, i ara no hi aniria ni de conya. Abans no tenia aquesta sensació d'inseguretat. Potser n'era poc conscient. No sé si n'hi havia menys casos, però se'n parlava menys».

Anaïs Vila, cantautora

Ens adonem de la realitat: «Com que estan sortint casos a la llum, ens adonem d'aquesta realitat. Són nois joves i no estem parlant d'un boig. Em plantejo què està passant a la societat. Sembla que siguin adolescents que s'ho plantegen com una moda»

Carme Sánchez, sexòloga

Manca d'educació sexual: «Potser sí que hi ha més sensació d'inseguretat. Hi ha manca d'educació sexual, i parlem d'igualtat, i encara no hi és. És un tema d'inseguretat dels nois, que ara n'hi ha que volen aconseguir el que volen sense el pacte que implica la seducció».

Lídia Hinojo, gerent de la Fira mediterrània

No són casos aïllats: «Hi ha més inseguretat per tots aquests casos que hem conegut. I és que no estem parlant d'agressions sexuals aïllades, alguna cosa està passant. Tot i que sembla que el problema és entre gent jove, ens pot passar a totes les edats».

Tània Infante, presidenta de la ubic manresa

Ens hem de defensar: «Sempre ens hem sentit insegures i el risc no ha variat gaire. Aquests casos ens ajuden a veure que hi ha homes que passen una línia que no han de passar. Hi ha una sensació de ràbia i impotència perquè les dones ens hem de defensar més».

Laura Vilagrà, gerent del Consell del Bages

Se'n parla més: «El que passa és que, segurament, els fets es fan més públics i notoris perquè no han de quedar tapats, sinó al contrari, però això provoca una sensació de més inseguretat, i alguns fets fan que no et sentis del tot confiada».

Montse Badia, alcaldessa de Castellbell i el Vilar

Més por no, indignada: «Insegura no és la paraula. No és més por, estic indignada i tinc més ganes de lluitar. S'han de canviar coses a la base, amb una prevenció prèvia. També penso que la seguretat al 100% no existeix i no tenir por no vol dir no prendre mesures».

Alba Camps, delegada del Govern C.Central

Un problema de país: «Personalment no sento més inseguretat. Els casos s'han de visualitzar i no es tracta d'un problema de Manresa, és de país i s'ha d'atacar d'arrel. Hi ha més visualització d'aquests casos i puc entendre que hi hagi més sensació d'inseguretat».

Montse Gomáriz, presidenta Club Natació Minorisa

No deixa la filla sola: «Abans anava de la Renfe a la piscina sola, i ara no hi vaig. A la meva filla, que té 15 anys, no la deixo anar sola. Sempre la anem a buscar on sigui o va amb alguna amiga. I la resta de pares amb filles que coneixem fan el mateix».