Segueix-nos a les xarxes socials:

L'alcalde de Manresa lliura aquest dissabte els dotze capons al baró de Balsareny

L'acte festiu dóna compliment a una tradició que es remunta al segle XVI

L'alcalde de Manresa lliura aquest dissabte els dotze capons al baró de BalsarenyARXIU

Aquest dissabte es repetirà la tradició que des del 1584 es porta a terme (sempre el dissabte abans de Nadal) en que l'alcalde de Manresa lliurarà 12 capons al baró de Balsareny, i posteriorment hi haurà diverses activitats al castell de Balsareny

El batlle manresà, Valentí Junyent, i el representant de la Junta de la Sèquia, Josep Alabern, recrearan la històrica tradició, com a pagament per a l'autorització de la tala d'arbres de la seva propietat.

L'acte tindrà lloc al Castell de Balsareny i s'iniciarà a 2/4 d'11 del matí, amb l'inici de la cercavila de la base al castell. Posteriorment, l'alcalde farà lliurament dels capons. Posteriorment, a les 12 del migdia, s'obriran les portes del castell a tothom, i es podrà gaudir de visites guiades, tallers infantils I un concert dels White Heaven Vocal Group. A partir de 2/4 d'1 de la tarda, tindrà lloc també la presentació dels nous gegants de Balsareny, en Bernat i la Blanca.

La història dels capons

L'inici de la tradició es remunta al segle XIV, quan el rei Pere III va donar permís a la ciutat de Manresa perquè construís una resclosa al riu Llobregat per aturar l'aigua i desviar-ne una part cap al canal de la Sèquia.

L'any 1583, una forta riuada es va emportar la resclosa dels Manresans, just a sota del castell de Balsareny. El fet va motivar una intervenció d'urgència, i els operaris manresans van tallar, sense permís, arbres de la propietat del baró del castell de Balsareny. El baró va posar un plet a la ciutat de Manresa davant del lloctinent de Catalunya i de la Reial Audiència, i el va guanyar.

Per això, l'any 1584 es va signar un pacte, en virtut del qual els manresans quedaven autoritzats a tallar arbres del baró, sempre que ho necessitessin, i a canvi s'obligaven a pagar un cens de dotze capons. El cens es va pagar fins que, amb la desamortització, s'aboliren els títols i drets senyorials. Tot i així, al principi dels ajuntaments democràtics es va restablir l'acte de lliurament de capons, com una mostra d'agermanament entre Balsareny i Manresa.

Prem per veure més contingut per a tu