La compra de la darrera finca que faltava perquè l'Ajuntament de Manresa posés a disposició de la Generalitat el terreny per poder portar a terme la prolongació de l'avinguda dels Països Catalans ja està pactada perquè a la tardor pugui posar-se en marxa la inversió de 4,5 milions d'euros en una operació clau per a la mobilitat de la ciutat.

L'equip de govern d'ERC i Junts per Manresa ha assegurat que a hores d'ara «només falta la signatura formal d'una de les finques, que és previst fer aquest mes d'agost». Un cop fety, l'Ajuntament ja disposarà de totes les finques, i ja prepara la certificació de disponibilitat dels terrenys per enviar a la Generalitat.

Requerit per aquest diari, el govern municipal ha respost que, en principi, es manté el calendari de l'obra que ha de permetre connectar el carrer Viladordis amb la rotonda Prat de la Riba amb set-cents metres d'un nou vial de doble sentit. Això vol dir que a la tardor s'iniciarà una intervenció que es preveu que quedarà enllestida el 2022. Quedaran pendents, però, 21 metres dels 35 d'amplada prevista del nou vial -tindrà carrils de pujada i baixada i vorera, però faltaran els de l'altra banda- i no connectarà amb l'únic tram executat de l'avinguda al sector dels Trullols, que acaba passat el Decathlon.

Quan estigui completament enllestida, amb les dues operacions abans esmentades, a hores d'ara sense data, serà una avinguda similar a la Universitària i funcionarà com una ronda de circumval·lació de la zona est de la ciutat i donarà continuïtat a l'avinguda de les Bases.

Es tracta d'una obra que fa anys i panys que està damunt la taula dels consellers de Territori i Sostenibilitat: Santi Vila, que va prendre l'acord de fer la inversió l'any 2014; Josep Rull, que va impulsar la redacció del projecte i va agafar el compromís que es va signar l'any passat, acord que ara serà materialitzat pel conseller Damià Calvet.

El novembre passat, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, i el que en aquell moment era l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, van signar el conveni que estableix el repartiment de despeses entre les dues administracions per executar aquest nou pas endavant en la configuració del que és una obra cabdal per a la mobilitat de la ciutat.

Els 14 metres d'amplada i 700 metres de llargada que s'urbanitzaran tindran un cost total previst de 4.488.627 euros, amb una aportació per part de la Generalitat de Catalunya de 2.700.000 euros (60,15% del projecte) i una aportació per part de l'Ajuntament dels 1.788.627 euros restants (39,85% del cost del projecte). El 50% de l'aportació municipal la farà Aigües de Manresa, que dotarà el sector d'un nou col·lector de recollida d'aigües.