Montserrat ha posat en marxa, i començarà a tenir aplicació pràctica aquest cap de setmana, un nou sistema de reserva per accedir a la missa conventual, a la pregària del migdia a càrrec de l'Escolania i també per pujar a venerar la imatge de la Mare de Déu al cambril. Les reserves, que són gratuïtes, es poden fer a través de la pàgina web del monestir ( abadiamontserrat.cat/reserves); o bé trucant a l'Oficina d'Informació de Montserrat.

Fonts de l'abadia expliquen que amb aquest sistema es vol contribuir a millorar «la comoditat i la qualitat de la visita a Montserrat», i també ha de servir per garantir la capacitat, «tot respectant les distàncies i les mesures de seguretat».

Aquest sistema de reserva començarà a ser efectiu a partir d'aquest proper diumenge, 23 d'agost. Concretament, serà per poder assistir a la missa conventual de cada dia a les 11 del matí, a la pregària del migdia -cant de la Salve i el Virolai a càrrec del cor de l'Escolania, que es fa de dilluns a divendres a la 1 del migdia-, i per a la pujada al cambril de la Mare de Déu (entre les 12 i les 3; en altres horaris, l'accés serà sense reserva prèvia).

A partir del 14 de setembre, les reserves per a la missa conventual només seran per als caps de setmana i dies festius. Per assistir al cant de la Salve Regina i el Virolai i a la pujada al cambril continuaran sent cada dia.

Per fer la reserva, el sistema primer demana que es marqui la data en què es preveu la visita. Tot seguit, cal anotar l'hora, que en el cas de les misses i la Salve és fixa, ja que es fa a una hora determinada. Per a la visita al cambril de la Moreneta s'ofereixen franges d'un quart d'hora. Tot seguit, cal anotar el nombre de persones de la reserva, fins a un màxim de 6, i en el darrer pas es demanen dades personals (nom i cognoms, mòbil, adreça de correu electrònic, lloc d'origen i, en el cas de Catalunya, codi postal).

De la mateixa manera que si fos una reserva d'entrades, el sistema envia un e-mail de confirmació amb un número de localització de la reserva i un tiquet en format PDF per imprimir.

Amb les reserves es garantirà l'accés als oficis on hi ha més assistència de fidels o al cambril -sense fer cues- i, a la vegada, s'assegura ordenadament el compliment de les normes de seguretat i limitació d'ocupació per la covid-19 indicades des de la Generalitat de Catalunya.

D'altra banda, des d'aquest dijous l'Escolania torna a cantar regularment a la basílica de Santa Maria. Ha estat un llarg parèntesi, des del 12 de març, que ho va fer per darrera vegada. A la 1 del migdia, els escolans van cantar la Salve Regina i el Virolai davant els pelegrins i visitants; i de divendres a dijous, després de l'ofici de Vespres de la comunitat benedictina -cap a les 7-, cantaran la Salve Regina i un motet polifònic, com feien fins a l'inici del confinament.

Per tal que totes les persones que pugin a Montserrat i els resulti impossible l'accés a la basílica s'ha instal·lat a l'atri de la basílica, a sobre de les portes laterals, un total de tres pantalles de grans dimensions que oferiran en directe els esmentats oficis.

D'aquesta manera es garanteix que tothom pugui seguir la celebració dels oficis o del cant de l'Escolania.