Per «dificultats organitzatives» i no per raons sanitàries o complicacions per complir les mesures contra el coronavirus, l'Assemblea Nacional Catalana al Berguedà ha decidit apostar per un acte no presencial per la Diada de Catalunya d'enguany. Ho ha fet en una consulta interna als socis, en la qual el 80% dels votants s'han decantat per no fer un acte presencial aquest 11 de setembre. L'epicentre seguirà sent la plaça Tarascón de Berga, just davant les oficines d'Hisenda, on s'havia de celebrar l'acte planificat inicialment.

La proposta de l'ANC és que tots els que hi vulguin participar es facin i comparteixen fotografies davant d'aquestes oficines d'Hisenda, o davant de qualsevol altre edifici de l'Estat, amb la samarreta de la Diada i un cartell reivindicatiu. L'objectiu és rebre un «degoteig de fotodenúncies» entre les 10 del matí i les 8 del vespre, segons va explicar ahir Manel Escobet, de l'ANC de Berga, en una roda de premsa, acompanyat pel coordinador de l'ANC a la capital, Lluís Escriche, el representant de l'ANC a escala comarcal i membre del secretariat nacional, Antonio Nieto, i el responsable de Solsona, Jordi Gómez.

A la plaça Tarascón s'hi farà una instal·lació simbòlica de cadires, perquè la gent pugui veure que l'acte no s'ha pogut fer presencialment. A més, l'ANC anima els participants a sortir al balcó amb estelades a les 17.14 del dia de la Diada, que es facin una selfie i la comparteixin. Precisament a aquella hora es publicarà el manifest nacional i el local, sota el títol «El clam del territori». Paral·lelament, l'Assemblea s'adhereix als actes relacionats amb la Diada de la resta d'entitats de la comarca.

Motius organitzatius i tècnics

El coordinador de l'ANC a Berga, Lluís Escriche, va insistir en el fet que no fer l'acte presencial es deu «a qüestions tècniques, no de salut», ja que «es podien complir les mesures, però les dificultats eren nombroses», per la qual cosa van fer la consulta: «Hauríem acatat si hagués sortit un altre resultat, som assemblearis». El responsable afegeix que no podien «deixar de fer alguna cosa», i per això van optar per aquesta opció.

En aquesta línia, Manel Escobet va matisar que, si es feia un acte presencial, «gent que havia de col·laborar en l'organització feia un pas enrere»: «Com que no hi anem a guanyar gran cosa, no cal que ens hi amoïnem gaire. Això està molt tocat i canviat».

Els representants asseguren que des de l'ANC ningú els ha dit res sobre la decisió, ja que gaudeixen d'autonomia, i no es pronunciaren sobre si creuen que la decisió pot comportar un efecte dominó en altres poblacions o comarques: «Que cadascú faci el que cregui que ha de fer, cada assemblea és autònoma», considera Escobet.

Per la seva banda, la presidenta d'Òmnium Cultural del Berguedà, Montserrat Soler, va explicar que la reunió de la junta de l'entitat va acordar adherir-se a aquest acte i a la resta que es fan relacionats amb la Diada que es facin a la comarca, i animà als socis a participar-hi.

D'altra banda, el representant de l'ANC de Solsona, Jordi Gómez, va assegurar que en la seva assemblea també hi ha hagut debat, però que han optat per fer un acte, ja que «no tenia sentit» no fer-lo si es mantenien els de la festa major que se celebren el mateix cap de setmana.

Així doncs, aprofitaran per fer una concentració a la plaça del Camp, on ja es fan altres actes, amb inscripció prèvia i seguint la normativa de la festa major, en un acte conduït per Toni Albà i en què també es farà un concert amb un grup local, la lectura del manifest i una lectura de poesia. Gómez va insistir en el fet que «cada assemblea és autònoma» per decidir.