L'Assemblea s'enfrontarà aquesta Diada 2020 a un nou repte organitzatiu a causa de la situació creada per la covid-19. Un any més es posarà a prova la capacitat de l'entitat; en aquesta ocasió per tal de garantir la seguretat de les mobilitzacions amb un ventall de mesures sanitàries que requeriran un important desplegament tècnic. Es compliran totes les mesures establertes per protecció civil: separació de 2 metres entre persones, 4 m2 d'espai per persona, mobilització estàtica i espais delimitats i ús de gel hidroalcohòlic. L'entitat independentista creu que cal defensar el dret a manifestació que la pandèmia ha posat amb perill, preservant això sí la seguretat de les persones davant el virus. A més, es vol que la mobilització serveixi per assenyalar la mala gestió de la crisi de la pandèmia per part de l'estat espanyol. És per això que alguns dels punts de mobilització seran davant d'edificis de l'estat com la hisenda espanyola, el SEPE o la Seguretat Social.

A les comarques del Bages i del Moianès, les assemblees territorials han preparat un total de deu punts de mobilització amb l'objectiu d'evitar aglomeracions. Nou d'ells seran mobilitzacions estàtiques i una serà una rua de vehicles que travessarà un total de set municipis i que tindrà el seu punt àlgid a la presó de Lledoners.

A Manresa, l'acte central es farà a 2/4 de 5 de la tarda al pati del casino. L'aforament serà de 200 persones i l'acte constarà de la lectura de manifestos, no només polítics, sinó també de la societat civil, com per exemple de la PACH, del sindicat independentista, i de Bages Per la Independència, entre d'altres. A més, el grup musical Quarts d'Una faran una interpretació de temes. El fet que alguns actes comencin abans de les 5 de la tarda es deu a que, d'aquesta manera, els interessats en participar a la rua de cotxes podran fer-ho, a 3/4 de 6 de la tarda.

Una de les mesures per garantir la seguretat i poder complir amb els requisits de distanciament entre manifestants serà l'obligatorietat d'inscripció prèvia, que es pot fer des del següent enllaç. Un cop inscrits els participants disposaran d'un número únic el qual servirà als organitzadors per verificar la seva inscripció en el punt corresponent. L'aforament total de les 10 mobilitzacions serà de més de 1.500 persones. Els actes més grans seran els de les capitals, Manresa i Moià. Però també hi haurà actes de mida semblant a Artés i Balsareny. A més, es duran a terme mobilitzacions estàtiques a Sant Vicenç de Castellet, Sallent, Cardona, Sant Fruitós de Bages i Sant Martí de Torroella.

"Cal traçar una estratègia"

L'ANC Bages-Moianès ha presentat avui dimarts els actes de la propera Diada. Pep Peraire, secretari nacional de l'Assemblea, ha posat de manifest la necessitat que els partits polítics gestionin la opció de la unilateralitat davant dels conflictes polítics entre Catalunya i Espanya. "Cal traçar una estragègia política", ha dit el membre d'ANC, i ha afegit que "el procés també ha de funcionar al carrer. Necessitem força a la política i força al carrer, dels ciutadans".

Els representants de l'Assemblea consideren que calen fer feines com a societat. Així, "cal generar eines de país. Cal que s'organitzi un sindicalisme català comú, calen empresariats catalans independentistes". A més, han destacat la "mala gestió de l'estat davant la covid" i han posat èmfasis en el fet que una Catalunya independent també passaria per saber gestionar millor vivències com la de l'emergència sanitària que el món viu actualment. "Calen solucionar molts ERTOs i moltes famílies necessiten una ajuda que no estan rebent". Per aquest motiu, el comunicat s'ha dut a terme davant de l'edifici del Servei d'Ocupació de Catalunya.

Peraire, a qui l'acompanyaven Arnau Padró, també secretari nacional, i Jacint Valls, coordinador de l'Assemblea a Santpedor, també ha reclamat l'amnistia dels presos polítics. Els integrants d'ANC han destacat el fet que es tracten d'una institució de reivindicació política, però també de reivindicació cultural i social i que, per tant, reclamen una gestió unitària de govern per aconseguir la independència i, alhora, demanen una participació ciutadana per aconseguir aquest mateix objectiu.

Així serà la rua de vehicles

En paral·lel tindrà lloc una rua de vehicles que sortirà des del pàrquing de l'antiga discoteca Menfis a 3/4 de sis de la tarda i que passarà per Sallent, Sant Joan de Vilatorrada, Súria, Manresa, Sant Vicenç de Castellet i Sant Salvador de Guardiola per acabar a 3/4 de vuit del vespre a Lledoners. Aquesta rua l'organitza l'assemblea territorial de Santpedor i Castellnou de Bages conjuntament amb el CDR i el Consell Local per la República del municipi, Òmnium Bages i el Col·lectiu d'independentistes de la comarca Bages. L'assemblea territorial de Sant Joan de Vilatorrada també organitza una rua de vehicles a la seva localitat que acabarà confluint amb la comarcal quan aquesta passi pel municipi.

Finalment, l'Assemblea organitza una acció virtual anomenada Xarxa Independència. Aquesta consisteix en la construcció d'una xarxa de persones i entitats vinculades a través de codis QR. El codi QR és personal i es pot obtenir a través de la mateixa web o també amb la compra d'una samarreta de la Diada. Cada persona pot fer vincles amb altres persones, amb assemblees de base de l'Assemblea o bé amb un dels blocs quatre blocs disponibles: Llengua i Cultura, Salut, Social, Medi Ambient. En aquest darrer cas, l'aportació feta en obtenir al codi QR anirà destinada a algun projecte de l'àmbit corresponent. Amb aquesta acció es vol vincular el projecte independentista a la solidaritat i activisme social per tal de construir un país més just i equilibrat.