El model en el qual s'ha inspirat el supermercat cooperatiu de Manresa és a Brooklyin, a Nova York. És el Park Slope Food Coop, una cooperativa que actualment té més de 17.000 socis. Dos dels associats seran divendres al vespre a Manresa per parlar del projecte. Es tracta de Setven Gnani i Eva Santamaria, parella que actualment resideix a Sant Pere de Ribes. L'acte es farà a les 8 del vespre al teatre Conservatori i serà dirigit pel periodista entès en economia social Pere Rusiñol.

L'activitat s'ha plantejat com un inici de curs, va explicar ahir un dels promotors de la iniciativa a Manresa, Carles Jódar, i per recordar que es tracta «d'un projecte molt viu». «Hi ha qui ens demana si després de la pandèmia continua endavant, i de fet hem avançat molt».

La xerrada vol mostrar com van ser els orígens de SuperCoop, com es va inspirar en la cooperativa de Brooklyn i fins on ha arribat ara. Per això han convidat Gnani i Santamaria. «La gent s'ha fet sòcia a cegues, amb fe, i exposar un cas real ens sembla que és una bona idea».

La xerrada, gratuïta, es farà amb format covid. Això vol dir que les entrades seran limitades. Les invitacions per assistir-hi es poden recollir a les taquilles del Kursaal. També es podrà seguir en línia i en directe a través del Youtube de SuperCoop.

Jódar va destacar ahir, en la presentació de l'activitat, que el Kursaal i El Galliner no deixen de ser un exemple de participació ciutadana en un projecte col·laboratiu, igual que ho és el supermercat, encara que sigui en un altre àmbit. «A Manresa hi ha gent molt participativa, i hi ha qui se sorprèn que siguem 600 socis» en un projecte que ja té els fonaments però que encara no ha obert portes.