Reobrir l'oficina d'assessorament energètic, avançar en el pla de mobilitat i, també dins el tema de la mobilitat, millorar-la als bar-ris perifèrics de Manresa. Són tres dels temes que va posar damunt la taula una representació de l'executiva de Manresa En Comú, encapçalada per la coordinadora Ana C. Querol, en la trobada mantinguda aquesta setmana amb l'alcalde de Manresa, Marc Aloy. Els comuns han valorat positivament la trobada i esperen concrecions «com més aviat millor», segons han manifestat.

A la reunió van parlar sobre la necessitat de millorar la participació ciutadana en general i de donar cabuda a situacions com la de la formació en particular, que, «tot i no obtenir representació al ple, sí que representa una nombrosa ciutadania que els va donar suport força més gran que la de cap altra associació o entitat de la ciutat». Per aquest motiu, consideren que han de poder ser «de ple dret als Consells de la ciutat».

També van demanar la creació del Consell de Seguretat i Prevenció, una proposta ja enviada al govern al principi de març. Al seu entendre, la taula per a la convivència existent és un bon inici, però creuen que el Consell seria l'instrument «definitiu», tant per afavorir una major participació ciutadana com per fer-ho d'una manera més democràtica, ja que, tal com el plantegen, «tindria capacitat d'elaborar propostes i elevar-les a la junta de seguretat».

Una nova ordenança

Pel que fa a la mobilitat, els representants dels comuns valoren positivament les actuacions per afavorir els vianants, però van fer arribar a Aloy la necessitat d'avançar en el nou pla de mobilitat. Entre altres, li van expressar la urgència d'elaborar una ordenança municipal específica per a patinets elèctrics, bicicletes i altres VMP, com ja hi ha a diverses ciutats catalanes, i també van tractar la manera de garantir el dret a la mobilitat de la ciutadania dels barris perifèrics, com ara el Xup.

Les Escodines i el Centre Històric

En relació amb les Escodines i el Centre Històric, a partir de la resolució aprovada al Parlament de Catalunya presentada per Catalunya En Comú Podem a instància de Manresa en Comú, es va parlar de la necessitat de fer gestions per impulsar les actuacions de rehabilitació i renovació urbana i els plans de cohesió social que preveu aquesta resolució.

Els comuns donen suport a les propostes econòmiques i socials pactades pel govern, la resta de grups municipals i els agents socials en el document de bases de la Taula de la reconstrucció, però van tornar a demanar que es replantegi la recuperació de l'oficina d'assessorament energètic, que, amb la crisi i l'arribada de l'hivern, consideren que és del tot necessària per fer front a la pobresa energètica. La problemàtica de l'habitatge i com fer-hi front també va estar damunt la taula.

Tant l'alcalde com els representants de Manresa En Comú van valorar positivament la trobada i van quedar que la repetiran de nou «quan es consideri oportú».