L'humor dels Pallapupas, pallassos d'hospital, redueix en un 52% la sensació de por en els pacients de pediatria i millora en un 43% el seu estat anímic. A més, un 79% d'ells asseguren sentir-se alegres després d'haver presenciat alguna de les seves activitats.

Aquests són els resultats principals dels EstudisVida que s'han fet a l'Hospital Sant Joan de Déu de Manresa (veure Regió7 del 26 de setembre) i el Parc Taulí de Sabadell per avaluar l'impacte del programa dels Pallapupas. Es va fer públic ahir en el decurs de la jornada Humor i Salut en el qual també hi va participar la cap de pediatria de la Fundació Althaia, Sílvia Sánchez.

Més enllà dels pacients, s'observa també una millora del 19 % en les famílies a l'hora d'afrontar el pas d'un parent a quiròfan i una reducció del 54% de l'ansietat. Entre els professionals, el 80% coincideix que genera una millor relació entre sanitaris i pacients.

L'estudi es va fer en 303 persones de la planta de pediatria i el quiròfan de l'Hospital de Sant Joan de Déu de Manresa i en 209 de la planta pediàtrica i l'UCI del Parc Taulí de Sabadell. Els autors van analitzar l'estat d'ànim, la por i l'ansietat de pacients i familiars a partir de diverses eines i es va fer una comparació entre l'abans i el després d'haver presenciat o no una acció dels Pallapupas.

A Manresa actuen dos cops per setmana a Sant Joan de Déu, on també acompanyen a quiròfan infants que s'han d'operar.