Els fèretres de cartró que comercialitza Eternam no són els únics que es poden trobar a Manresa. Curiosament, un arquitecte manresà, Jordi Garcia Vilaplana, fa una dècada que va idear i va crear un producte amb la mateixa base material, que, de moment, no ha homologat pel cost que implica fer-ho. La marca comercial és Ecofèretres Dec, que la té registrada.

Garcia, que va ser l'autor de la remodelació del criticat parc Vila Closes de la Plaça Catalunya de la capital del Bages per eliminar-ne els punts que generaven més perill, bàsicament va crear Dec Dissenys amb cartró el 1996. «Hem fet moltes coses, i per part d'un equip de Barcelona va semblar que hi havia un cert interès per desenvolupar un tipus de fèretre diferent, però va quedar allà, i al cap d'un parell o tres d'anys, el 2011, vaig decidir provar-ho. Va ser més la voluntat de veure fins on es podia tibar la corda a l'hora de projectar un element d'aquests, i de com es podia resoldre, que, malgrat que fos de cartró, tinguéssim un objecte de qualitat».

Hi ha qui els ha definit com els Apple dels fèretres de cartró. «Quan hi estava treballant, vaig pensar que, a banda de la caixa de cartró, calia donar-li un valor afegit, i vaig parlar amb la dissenyadora de roba [manresana] Míriam Ponsa i amb l'estudi de disseny gràfic [del també manresà] Jordi Mestres per crear una línia que permetés fer un tractament gràfic de les caixes i un tractament tèxtil». Tant Ponsa com Mestres s'hi van avenir i van fer un prototipus de cada línia.

Natur-A, Aire i Cor

La sèrie Natur-A inclou l'ecofèretre amb color kraft, que és el color torrat típic de les bosses de paper, i amb els tancaments de fusta. A la sèrie gràfica Aire, l'ecofèretre és blanc amb tancaments de fusta i un motiu gràfic exterior. I a la sèrie de Míriam Ponsa Cor, el taüt de cartró està entapissat amb un disseny seu i amb tancaments verticals de fusta natural. En van fer uns quants de les tres sèries i els van utilitzar, però no n'ha fabricat més, malgrat que ha rebut més d'una trucada interessant-s'hi.

«La idea que tenia era no individualitzar-los, però sí fer sèries petites per donar-li un plus. Una cosa més personal, i no com ara, que són caixes estàndard que no diuen res. Afegir-hi una mica de sensibilitat».

Remarca que «si en poguéssim fer sèries podríem equiparar-nos i fins i tot rebaixar el preu de les caixes estàndard», tot i que, puntualitza, «la caixa estàndard no és el que paga el client. Quan vas a una funerària, amb la caixa t'hi cobren tot el servei i et penses que estàs pagant només una caixa i et claven 2.000 euros. El benefici sobre la caixa el multipliquen per molt». Precisament per això, admet, no creu que acceptin que algú hi vagi i els digui que de la caixa ja se'n cuidarà ell. «Veient això, i després de trucar a algunes portes i de comprovar que la cosa no estava madura, es tracta d'esperar que vinguin èpoques millors».

Els seus fèretres són ecològics, fets amb materials renovables i amb una fabricació que redueix el consum energètic utilitzat. Tenen els mateixos requeriments tècnics de resistència i estanquitat que els fèretres més convencionals. «L'hem provat amb 250 quilos de càrrega a cada extrem i no es deforma perquè és fet amb cartró de 13 mm i en alguns punts hi ha dues i tres capes». «No pesen ni una quarta part del que pesen» les caixes tradicionals, amb el que això implica a l'hora de traslladar-los, i «si es fa una incineració, requereixen molta menys energia per destruir-los».