La demanda que a Manresa hi hagués una Unitat de Trànsit ve de lluny. De fet era previst que es posés en marxa fa tres anys, però problemes pressupostaris primer, i l’emergència sanitària després, va fer que s’anés ajornant un projecte que fins i tot ja tenia els professionals formats per tirar-lo endavant. Aleshores només hi havia una Unitat de Trànsit a Catalunya. Concretament a Barcelona. Ara Manresa serà la quarta ciutat catalana amb un servei d’aquest tipus.

El retard va provocar una primera reacció, l’any 2019, de col·lectius manresans que defensen els drets i les llibertats de les persones lesbianes, gais, transsexuals, bisexuals i intersexuals (LGTBI). Un centenar de persones es van manifestar a la plaça Major i van fer públic un comunicat en el qual criticaven que no es posés en marxa la Unitat de Trànsit al Cap Bages de plaça Espanya tal i com era previst.

Al comunicat s’assegurava que l’únic opció que tenien les persones transsexuals era desplaçar-se a Barcelona, i que s’havia d’obrir immediatament el servei per facilitar el trànsit a tota la gent de les comarques centrals. La unitat cobrirà la Regió Sanitària de la Catalunya central: Bages, Berguedà, Solsonès, Moianès, Moianès, Anoia i Osona.

Ja el març d’aquest any va tornar a emergir el malestar entre el col·lectiu transsexual i LGTBI pel retard en l’obertura del servei. En aquesta ocasió al ple municipal de l’Ajuntament de Manresa durant el debat d’una proposició dels grups municipals del govern, ERC i Junts pe Manresa, en a favor del ple reconeixement dels drets de les persones trans i en suport d’una llei trans estatal. Era la primera vegada que es debatia sobre transsexualitat en un plenari municipal.

El govern va convidar a adreçar-se al ple Lucca Marín Molina, del col·lectiu Aldarull que defensa els drets i llibertats de les persones LGTBI i també a títol individual. Marín va lamentar el retard de la unitat, i va acusar Esquerrai Junts d’obstruir-lo. Va agrair, no obstant, que es donés veu al col·lectiu de persones trans i no binàries, les que tenen una identitat de gènere que se situa ora de la classificació tradicional home/dona.

La regidora de Feminismes i LGTBI, Cristina Cruz, va negar que el govern hagués posat obstacles a la Unitat de Trànsit, mentre que l’alcalde de Manresa, Marc Aloy, va destacar que el debat al plenari és important perquè «fem un pas més cap a la igualtat».

A l’abril passat, coincidint amb el Dia de la Visibilitat Trans, mig centenar de persones es van concentrar davant l’Ajuntament, a la plaça Major, per reclamar, novament, el servei. Van denunciar «la invisibilitat» a la que estan sotmesos.

El desllorigador va arribar el maig, quan Salut va informar a l’Ajuntament de Manresa i al Consell Comarcal del Bages que es desencallava el projecte.

A la comarca hi ha el Grup Transfamílies del Bages per compartir experiències, reflexions i aprendre respecte aquest tema.

Des del 2018, cent persones de la Catalunya Central s’han atès a Barcelona

La primera unitat trans es va posar en marxa a la capital catalana l’octubre del 2012

El 2012 es va crear la primera Unitat de Trànsit per a persones trans a Barcelona. Des del 20012 fins el 2017, quan es va anunciar el desplegament del model a totes les regions sanitàries de Catalunya, un total de 44 persones de les comarques centrals van ser ateses a la unitat de la capital catalana. En els darrers anys han sigut 100. El 2018 es van fer 28 primeres visites d’usuaris de la Catalunya central; el 2019 van ser 33 i el 2020 39. El nombre sempre ha anat en augment. En els tres primers mesos d’aquest any, 8 persones de la Catalunya central ha estat ateses a la unitat de Barcelona.

La de Manresa, la que es posarà en marxa el pròxim 28 de juny al CAP Bages, preveu segons aquestes estimacions atendre 40 primeres visites aquest any, a part de les de seguiment que es faran també a la unitat.

La primera unitat va ser la de l’ASSIR Esquerra de Barcelona. El 2016 el llavors conseller del departament de Salut Toni Comín va anunciar el compromís d’implementar un nou model de salut per a les persones trans. Un any més tard, el 2017, es va publicar el Model d’Atenció a la Salut de les Persones Trans, que és el que s’està desplegant i que farà possible posar en marxa el servei a Manresa. Els professionals ja van començar la formació específica per fer-se’n càrrec temps enrere.