Els fidels de la parròquia ortodoxa romanesa de Santa Teodora de Sihla de Manresa van commemorar diumenge el desè aniversari de la primera celebració litúrgica d’aquesta comunitat religiosa a la ciutat.

En aquesta data tan assenyalada, la parròquia manresana va rebre, per primera vegada, la visita del bisbe o episcop Timotei, la màxima autoritat religiosa de la Diòcesi Ortodoxa Romanesa d’Espanya i Portugal i prelat de Madrid. La divina litúrgia de Sant Joan Crisòstom que es va celebrar diumenge va ser oficiada pel bisbe Timotei, pel preot paroc Aurel Bunda, fundador de l’església ortodoxa romanesa Sant Jordi de Barcelona, i pel preot paroc Costinel Purcarea, responsable de la parròquia de Santa Teodora de Sihla des de la seva constitució. L’expressió romanesa preot paroc vol dir «pare rector».

Abans de l’inici de la divina litúrgia, el bisbe Timotei va beneir l’iconòstasi de l’església, és a dir, l’estructura de fusta decorada amb múltiples icones religioses que en les esglésies ortodoxes separen el presbiteri de la nau que ocupen els fidels. L’ofici religiós es va iniciar a les nou del matí i va finalitzar a quarts d’una del migdia. Abans de finalitzar, el bisbe Timotei va atorgar al preot paroc Costinel Purcarea l’Ordre del Sant Apòstol Jaume de la diòcesi peninsular. El rector de la parròquia manresana ja havia rebut aquesta distinció al seu país d’origen.

El primer ofici litúrgic de la comunitat ortodoxa romanesa a Manresa es va iniciar a les 00.00 hores del diumenge 24 d’abril del 2011 i va consistir en la commemoració de la Pasqua. La cerimònia es va desenvolupar a l’església de la Sagrada Família. El convent de les monges caputxines va acollir la divina litúrgia setmanal de la comunitat fins a finals del 2014, quan la parròquia de Santa Teodora de Sihla es va traslladar a l’església de la Llar Sant Joan de Déu de la Fundació Tomàs Canet, a l’antic convent de les germanetes dels pobres.