La reobertura dels punts de vacunació massiva ha tingut una bona resposta i, ahir, al Palau Firal de Manresa van passar unes dues-centes cinquanta persones en la primera hora d’atenció, de 4 a 5 de la tarda, el que va generar cues que s’anaven gestionant amb agilitat.

Hi havia majors de 60 anys, professionals sanitaris i sociosanitaris per a la tercera dosi, persones vacunades amb el vaccí monodosi Janssen i, també, gent que no s’havia vacunat o que no tenia la pauta completada i que la implantació del passaport covid i la sisena onada de l’epidèmia havia esperonat a immunitzar-se. La majoria havien sol·licitat cita prèvia a vacunacovid.catsalut.gencat.cat, però també s’atenia si algú es presentava sense.

Un altre servei era baixar-se el passaport covid a aquelles persones que no podien fer-ho a casa.

Hi havia tres infermeres injectant vacunes, tres tècnics fent la càrrega de les dosis i sis administratius que gestionaven l’admissió del pacient.

Comprovaven, entre altres aspectes, que si es portaven dues dosis d’AstraZeneca havien transcorregut 3 mesos per a la tercera dosi de vacuna, i que si havien estat immunitzats amb Pfizer o Moderna havien passat 6 mesos.

Teresa Sabater directora del sector Bages, Berguedà, Solsonès i Moianès del CatSalut, i Elisabet Descals, directora del Servei d’Atenció Primària del Bages, Berguedà i Moianès de l’ICS, van ser rotundes el dia de la reobertura dels punts de vacunació massiva a Catalunya -el de Manresa va ser un dels primers a activar-se-: «l’única manera que tenim de combatre l’epidèmia de covid és la vacunació». Per això van fer una crida a anar, dintre de l’àmbit de la Catalunya Central, al Palau Firal de Manresa, l’Hotel d’Entitats de Berga, l’Escorxador d’Igualada i la UVic-UCC. Sabater explicava que «ha calgut canviar l’estratègia. No hem deixat mai de vacunar, fins ara ho estàvem fent majoritàriament als equips d’atenció primària, malgrat que hi havia altres punts que continuàvem mantenint. Però amb les terceres dosis i tota la gent que es vol començar a vacunar de primera dosi pel passaport covid ha arribat un moment en que s’ha fet necessari».

Sabater afirmava que aquest «no era l’objectiu del passaport covit, però està convencent a la gent que és interessant tenir-lo». 

Descals va insistir en la necessitat dels punts de vacunació massiva, per descarregar els ambulatoris, i de demanar cita prèvia per fer la vacunació «ordenadament i de forma planificada».

Tot i això, «si ve algú a qui li toca rebre la immunització sense cita prèvia també serà vacunat».

Hi ha una previsió d’injectar 3.000 vacunes en una setmana al Palau Firal i 1.200 a Berga, però hi ha capacitat per immunitzar tanta gent com ho vulgui. «No negarem a ningú que li toqui la vacunarem si venen, però serà més fàcil si s’apunten per planificar el dimensionament dels recursos».

Els punts centralitzats de vacunació:

Els punts de vacunació podran arribar a administrar unes 12.000 dosis setmanals amb diferents horaris.

  • Manresa: Palau Firal de Manresa, al C/ Castelladral, 5. Dilluns, dimecres i dijous de 14 a 20 h i dimarts i divendres de 9 a 15 h. La capacitat és d’unes 1000 dosis per franja i, per tant, unes 5000 per setmana.
  • Berga: Hotel Entitats, al C/Mestre Pedret, 2. Dilluns, dimecres i dijous de 14 a 20 h i dimarts i divendres de 9 a 15 h. La capacitat resultant és d’unes 200 dosis per franja i, per tant, unes 1000 per setmana.
  • Igualada: Espai de l’Escorxador, al C/Prat de la Riba, 45. Dilluns, dimecres i divendres de 8h30’ a 14h30’ i dimarts i dijous de 14 h a 20 h. La capacitat resultant és d’unes 600 dosis per franja i, per tant, unes 3000 per setmana.
  • Vic: sala de la UVIC, al C/ Miramarges, 4 Edifici A. Dilluns, dimecres i dijous de 14 h 30’ a 20 h i dimarts i divendres de 9 a 14 h 30’. La capacitat resultant és d’unes 600 dosis per franja i, per tant, unes 3000 per setmana.

Es pot agafar cita prèvia als quatre punts de vacunació poblacional via web i el registre es farà mitjançant K2 i, per tant, amb accés a qualsevol usuari de Catalunya.

També a través dels centres d’atenció primària es podrà posar data la vacunació a altres punts cèntrics de petites dimensions, però que permetran treure l’administració del vaccí dels consultoris i CAP. Són els següents:

  • Manresa, L’Escorxador (FUB), C/Sant Fruitós. De dilluns a divendres de 8:45 a 13 h i dimarts i dijous també de 14.30 a 19.15 h
  • Manresa, Convent de Santa Clara, C/ Nou de Santa Clara, 62. Grip i Covid dimecres dia 1 de desembre de 15 a 19 h; dia 9 de desembre de 10 a 13:30 h i dia 10 de desembre de 9:30 a 13:30 h
  • Manresa, Anònima, Passatge Lluçà. Fins al dia 17 de desembre, tots els divendres de 9 a 13 h.
  • Manresa, Sant Andreu Salut, C/Remei de Dalt, 3. A partir del 7 de gener, cada divendres en franja de matí (horaris pendents de definir)
  • Solsona, Sala Polivalent, C/ Antoni Gaudí, 2. Sessions esporàdiques segons demanda.
  • Igualada, Mòduls CSA, Av Catalunya, 11. Dimecres de 15 a 17 h a partir de demà dia 1 de desembre.
  • Vic, Centre Comercial Vic 2, Plaça Pilarín Bayés. Cita prèvia a través del CAP.

A més, per a aquelles persones amb dificultats de desplaçar-se, també es farà vacunació oportunista als centres d’atenció primària.