Els espais de Manresa relacionats amb l’estada que va fer sant Ignasi a la ciutat l’any 1522, de la qual se’n commemorarà el 500 aniversari l’any vinent, protagonitzen el calendari 2022 editat per l’Ajuntament. Se n’han imprès 5.500 exemplars, que es poden recollir de franc a l’Oficina d’Atenció a la Ciutadania (OAC) i a l’Oficina de Turisme, a la plaça Major. També se n’han distribuït a les residències i llars d’avis de la ciutat.

La capella del Rapte es va construir on hi havia l’Hospital de Santa Llúcia | ÒSCAR RODBAG

L’autor de les instantànies és Òscar Rodbag, que està especialitzat en la fotografia de paisatges.

El carrer medieval del Balç, que s’ha rehabilitat recentment | ÒSCAR RODBAG

Les imatges que acompanyen els dotze mesos de l’any es divideixen en dues categories: per una banda, hi ha panoràmiques de la ciutat que evoquen al Camí Ignasià, amb postals de Manresa en les quals prenen relleu elements patrimonials i naturals com La Seu, Santa Caterina, Montserrat i el riu Cardener.

També hi surt l’escultura L’Acollida de Ramon Oms a la plaça de Fius i Palà | ÒSCAR RODBAG

De l’Espai 1522 al Pou de la Gallina

De l’altra, destaquen els principals punts ignasians que guarda la ciutat. Així, hi podem trobar l’Espai Manresa 1522 que, situat en una ala de l’antic claustre del convent dels Predicadors, mostra com era la ciutat que va trobar Ignasi en la seva estada a Manresa. El carrer del Balç, un carrer medieval gairebé únic al país que recentment s’ha rehabilitat, mantenint l’esperit del vial que el segle XVI va acollir Ignasi. L’Hospitalet dels Amigant, on ara s’alça la capella de Sant Ignasi Malalt, que testimonia la cura que les Ínyigues van prestar a Ignasi. El Santuari de la Cova de Sant Ignasi, que llueix els vistosos mosaics de l’artista Marko Rupnik. El santuari de la Salut de Viladordis, en ple entorn de l’Anella Verda, una església d’origen romànic que, segons indica la tradició, Ignasi freqüentava. També hi ha la capella del Rapte, construïda sobre l’antic Hospital de Santa Llúcia, que a l’època acollia pobres i pelegrins, i on es creu que va passar un període llarg de malaltia. El Pou de la Gallina, indret que connecta amb el vessant més popular de l’anomenat «home del sac», que segons la llegenda s’hauria aparegut per treure viva del pou la gallina de la petita Agnès. O l’escultura de L’Acollida, de Ramon Oms, que dona la benvinguda als visitants de Manresa, convidant a passar per la porta i quedar-se a la ciutat que va acollir el pelegrí. El calendari inclou una pàgina inicial sobre la Manresa 2022.

Varietat de temes per il·lustrar un calendari anual

L’Ajuntament fa un mínim de 8 anys que edita un calendari anual. El 2017 el va dedicar a les dones; el 2018, a Manresa Capital de la Cultura Catalana; el 2019, a l’Anella Verda; el 2020, a la Seu, i el 2021 a la Manresa de cinema.