La implantació del nou model a Manresa de contenidors tancats d’envasos, orgànica i fracció resta serà una realitat «a finals del 2022 i principis del 2023», segons va explicar l’alcalde Marc Aloy en l’acte organitzat per ERC sobre gestió de residus municipals, que va tenir lloc dimecres al vespre a la Casa Lluvià.

L’alcalde va afirmar que es tracta de «l’únic canvi que farem durant el nostre mandat que afectarà a tots i totes els i les manresanes és el del model de residus i, per tant, és el canvi més important». Per aquest motiu, «l’hem de fer bé i de forma participada».

La intervenció d’Aloy va ser al final de l’acte quan va prendre la paraula al torn de preguntes i va aprofitar per agrair l’esforç i dedicació del regidor Pol Huguet per implantar el nou model a Manresa.

L’acte, moderat per l’ambientòloga i presidenta d’ERC Bages, Marta Viladés, va comptar amb la participació del director de l’Agència de Residus de Catalunya, Isaac Peraire; l’alcalde de Santpedor, Xavier Codina i el cap dels serveis tècnics del Consorci de Residus del Bages, Xavier Bosch, que va haver de substituir el regidor de Ciutat Verda, Pol Huguet, per motius de salut.

Calen «canvis valents»

Marta Viladés va afirmar en la seva intervenció que el reciclatge de residus «és un repte que ja no pot esperar més, cal que ens posem al dia amb els models de recollida selectiva i complim els objectius que ens marca la Unió Europea pel 2030».

Per la seva banda, Bosch va exposar la seva experiència al Consorci i va remarcar que «sense canvis valents al carrer l’evolució és massa lenta» i que «els municipis que han fet un canvi de model han incrementat els percentatges de recollida selectiva».

En el torn de Codina, l’alcalde santpedorenc va explicar la seva experiència al seu municipi on va implantar amb èxit el sistema porta a porta que actualment té un 76-78% de reciclatge. «Al principi pensàvem que era una bogeria, però dues setmanes després d’implantar el nou model vam augmentar en un 50% el reciclatge del poble», va detallar.

Per últim, va intervenir el director de l’Agència de Residus de Catalunya, Isaac Peraire, que va exposar els objectius de l’Agència i va demanar la defensa del cànon als municipis i ajuntaments del país. També va remarcar la seva màxima: «el millor residu és el que no es genera».