L’Ajuntament de Manresa va presentar ahir una campanya que, amb el nom Manresa amb el poble d’Ucraïna, pretén aixoplugar i coordinar totes les iniciatives que es duguin a terme a la ciutat en solidaritat amb els ciutadans d’Ucraïna. Entre altres, inclou una primera aportació del consistori de 5.500 euros al Fons Català de Cooperació amb la idea que es pugui incrementar amb una nova ajuda que encara no s’ha concretat, va explicar l’alcalde Marc Aloy a Regió7, perquè s’ha de pactar entre tots els partits i portar-la a aprovació al proper ple.

Aloy va avançar que properament es farà un acte de caire cultural com el que ja es va organitzar amb el lema Volem Acollir fa cinc anys. Alhora, va anunciar que, en el cas que sigui necessari, la Generalitat utilitzarà l’alberg del Carme per fer acollida. Va explicar que, de moment, ha habilitat quatre albergs de la xarxa que té pel territori català per a persones d’Ucraïna que eren a Catalunya quan va esclatar la guerra i que no han pogut tornar al seu país i aquí no hi tenen xarxa.

Enviament de material

Va insistir de manera molt especial que cal evitar la recollida indiscriminada de material per evitar despeses innecessàries d’enviament i que s’acumuli a les fronteres, i que la millor ajuda és l’econòmica per tal que les ONG i entitats que hi ha sobre el terreny la puguin destinar al més prioritari. Va remarcar que, en situacions d’emergència com l’actual, és imprescindible la coordinació i no solapar-se. Si cal algun article o articles en concret ja es farà saber.

L’acte de presentació de la campanya es va fer a la sala de columnes de l’Ajuntament, atès que s’hi van aplegar regidors de tots els partits de l’Ajuntament i representants de les entitats solidàries amb presència a Manresa i d’altres associacions de la ciutat.

Fina Farrés, de Càritas Manresa; Pere Sobrerroca, de la Comunitat de Sant Egidi, i Olga Macías, de Creu Roja Manresa, van explicar fil per randa la feina que estan fent les seves respectives entitats sobre el terreny. La presentació va acabar amb una fotografia a la plaça Major de tots els assistents.

La campanya es coordina des de la Casa per la Solidaritat i la Pau Flors Sirera, on hi ha un equip de persones organitzat a tal efecte, va explicar Aloy. S’hi poden enviar propostes i informacions a infoucraina@ajmanresa.cat.

En el tema de l’escolarització dels infants que puguin arribar del país en guerra, va comentar que es farà pel circuit habitual, l’Oficina Municipal d’Escolarització. En aquest sentit, recordar que l’escola Joviat va obrir les seves portes a la Fundació del Convent de Santa Clara per portar els infants de les famílies ucraïneses que ja han anat arribant a Manresa al centre mentre l’administració en fa l’escolarització.

L’alcalde va informar que a Manresa hi ha ara mateix 140 places per a sol·licitants de protecció internacional, que la converteixen en una de les ciutats del país que en té més, va destacar. La Fundació Germà Tomàs n’ha ofert 25 al Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions.

Per fer aportacions

Les persones que vulguin fer aportacions tenen diversos canals: a Càritas, es pot fer al número de compte: ES31 2100 5731 7502 0026 6218, i a la web específica que ha creat per ajudar Ucraïna. A Creu Roja, als números de compte ES18 1491 0001 2130 0008 9598 i ES92 0182 2370 4600 1002 2227. També per Bizum al número 33467. En el cas de la Comunitat de Sant Egidi, el número de compte és ES74 2100 3000 1321 0293 1895. També té un Bizum, 01704. En ambdós casos, posar Concepte «Ajuda per a Ucraïna».

Actes de sensibilització

Pel que fa a la sensibilització ciutadana, hi ha prevista una taula rodona amb la presència del Centre Delàs, especialitzat en la investigació per al desarmament i amb una persona coneixedora del conflicte pendent de confirmar. D’altra banda, es dona suport a la recollida de signatures promoguda per la FEDAC Manresa per una resolució dialogada del conflicte i, per part de l’Ajuntament, a banda de l’ajuda d’emergència que es vol afegir a la ja prevista, a través del ple es farà una proposició que mostri el posicionament institucional sobre la guerra.

A l’acte d’ahir hi van assistir representants de tots els grups municipals de l’Ajuntament de Manresa i representants de Creu Roja Manresa, Càritas Manresa, la Comunitat de Sant Egidi, Fundació Germà Tomàs Canet, Fundació Convent de Santa Clara, Inspiració 2022, Federació d’Associacions de Veïns de Manresa, Unió de Botiguers i Comerciants de Manresa, Bàsquet Manresa i Centre d’Esports Manresa.