Amb el lema Ideem junts el futur, més de 500 professionals de la Fundació Althaia es van reunir en les setenes jornades de la insitució amb l’objectiu de compartir coneixements, experiències i projectes de futur. L’acte es va celebrar aquest dijous i hi van confluir tres aspectes rellevants: el 20è aniversari de la Fundació Althaia, la pandèmia de la covid-19 i el nou Pla Estratègic Talaia 2021-25, el full de ruta que marca el rumb que ha de seguir la institució en els pròxims anys. Les jornades van comptar amb la participació del conseller de Salut, Josep M. Argimon, i dels diferents alcaldes de Manresa que han impulsat i liderat el projecte d’Althaia.

En el decurs de les Jornades, les primeres després de l’esclat de la pandèmia de la covid-19, es van presentar 48 treballs entre comunicacions orals i vídeos, que es van agrupar en tres grans temàtiques: les oportunitats i aprenentatges sorgits arran de la covid-19; les experiències per avançar en l'atenció a les persones, la docència i les noves tecnologies; i els projectes amb futur del pla estratègic Talaia. A més, s’hi van exposar 70 treballs en format pòster que van despertar l’interès dels assistents.

Els treballs exposats feien referència a aspectes molt diversos del dia a dia de la institució, des de tècniques i procediments assistencials fins a innovacions tecnològiques, noves formes d’atenció, gestió i organització, entre d’altres.

D’aquesta forma els assistents van poder conèixer des de com funciona la nova cuina de l’hospital, com han evolucionat les TIC en l’àmbit assistencial o els darrers projectes de sostenibilitat mediambiental, fins a la recerca en l’àmbit de la covid desenvolupada a Althaia, els nous models de treball assistencial interdisciplinar o un nou programa d’oncologia de precisió.

Un dels objectius de la jornada és promoure el coneixement entre els diferents equips i visualitzar el compromís dels professionals per liderar iniciatives que van un pas més enllà del que els sistema de salut estableix com a convencional.

Reconeixement als professionals

La inauguració de les jornades va anar a càrrec del seu responsable, Òscar Bernadich; el director general d’Althaia, Manel Jovells; l’alcalde de Manresa i president del Patronat d’Althaia, Marc Aloy; i el conseller de Salut, Josep Maria Argimon. Tots ells van fer un reconeixement a la vocació i esforç dels professionals davant de la pandèmia de la covid.

El conseller va destacar, especialment, la capacitat de lideratge mostrada pels professionals de la sanitat durant l’emergència i els va encoratjar a seguir en aquesta línia. També va posar en valor el model sanitari català, com un bé que cal protegir, i va assegurar que Althaia n’és un bon exemple. Finalment, va elogiar el projecte assistencial, docent i de recerca de la Fundació i va posar en valor la seva participació en el nou Institut de Recerca i d’Innovació en Ciències de la Vida i de la Salut a la Catalunya Central (IRIS-CC).

Althaia fa 20 anys

La Fundació Althaia, institució que va néixer l’any 2002 després de diferents processos de fusió dels cinc hospitals que hi havia a Manresa, és una experiència d’èxit. És la principal conclusió de la taula rodona que van protagonitzar els alcaldes de Manresa Joan Cornet, Jordi Valls, Josep Camprubí, Valentí Junyent i Marc Aloy, que han estat al capdavant d’Althaia en moments diferents al llarg d’aquests 20 anys.

En les seves intervencions, van posar en valor l’essència social, pública i democràtica de la institució i el paper de la societat civil per aconseguir una sanitat pública de qualitat a la ciutat. Van recordar les dificultats i conflictes del procés, alhora que van destacar la consecució de nous projectes i serveis, com el nou edifici de l’Hospital Sant Joan de Déu, la posada en marxa del Centre de Salut Mental (CSAM), l’acreditació com a hospital universitari i el nou Institut de Recerca IRIS-CC.

La taula rodona va ser moderada per Josep Lluís Irujo, president del Comitè Executiu d’Althaia, i va tenir un record especial per a l’alcalde Juli Sanclimens.