Una setantena de persones s’han aplegat aquest diumenge a les 11 del matí a la Plaça Major de Manresa per seguir la ruta republicana, una iniciativa creada per celebrar el 90è aniversari de la victòria de Francesc Macià a les eleccions al Parlament de Catalunya, celebrades el dia 20 de novembre de 1932.

En aquesta ruta els assistents, entre els que es trobava l'alcalde de Manresa Marc Aloy, han visitat els edificis més emblemàtics que hi ha d’aquella època a la ciutat acompanyats d’historiadors i historiadores de gran prestigi. Primer, l’exconseller Josep Huguet que ha estat el coordinador de la ruta ,ha posat en situació als assistents explicant el context històric i polític de l’època.

Després, degut a la gran assistència, s’han creat dos grups que han seguit la ruta a la inversa amb les explicacions de la resta d’organitzadors. Genís Frontera ha parlat dels manresans republicans de més projecció nacional entre la Plaça Major i la Plaça Gispert; la Conxita Parcerisas ha recordat les dones republicanes que havien caigut en l’oblit a la Plaça Anselm Clavé; després en Joan Maria Serra ha explicat la importància arquitectònica i educativa de l’Escola Renaixença, i finalment en Francesc Comas ha recordat la societat de l’època i l’aspecte que tenien el Casino, el Passeig i la Plaça Sant Domènec. Finalment, la ruta ha acabat amb un vermut conjunt.