Segueix-nos a les xarxes socials:

Així ha estat el ple de constitució de l'Ajuntament a ManresaJordi Morros

207

Marc Aloy, escollit de nou alcalde de Manresa amb els vots del PSC i Impulsem

El republicà torna a agafar la vara d'alcalde a Manresa enmig d'un ple tens i amb crits de "botifler"

Quan es constitueix un nou ajuntament hi ha moments de tot. A Manresa hi ha hagut qui s’ha emocionat, qui s’ha mostrat combatiu, qui no sabia massa com actuar enmig de tant protocol o qui ha deixat clares les seves prioritats. A diferència dels últims plens de constitució, també hi ha hagut moments de tensió. Com quan han intervingut els nous regidors d’extrema dreta, Front Nacional i Vox, i han estat escridassats, o com quan una trentena de persones han protestat just abans de començar contra el pacte de govern entre Esquerra, socialistes i Impulsem. Han titllat de botiflers els signants.

A poc a poc tot s’ha anat resituant i Marc Aloy ha estat reelegit alcalde de Manresa amb la majoria absoluta que donen els 13 regidors del nou tripartit que governarà la ciutat els pròxims quatre anys: ERC, PSC i la plataforma municipalista Impulsem.

Discursos d'odi

De la irrupció de l’extrema dreta al ple de l’Ajuntament -amb el precedent de Plataforma per Catalunya- n’ha parlat Aloy durant el seu llarg discurs d’investidura. Ha assegurat que «ens preocupa que obtinguin representació formacions que donen respostes simples, demagògics i populistes a problemes complexos». I ha anunciat que serà implacable a l’hora de frenar discursos contra l’odi i la xenofòbia.

També ha expressat la seva preocupació per l’elevada abstenció que hi va haver a Manresa. Queda clar que no tenim un xec en blanc i que no tot el que fem és el que ens demana la gent», ha dit.

A partir d’aquí ha justificat el pacte amb PSC i Impulsem. O més ben dit: el no acord amb Junts, el que semblava natural tenint en compte que es venia d’un govern conjunt i que tots dos sumen 13 regidors.

Dirigint-se a Junts, ha assegurat que la «política és pacte. Voler pactar, voler sumar, voler acordar. Però no posant-ho tot el crisi. Des de l’agror, l’exigència desmesurada, la desconfiança, és molt difícil construir res. No podem començar de zero perquè aleshores ho aturaríem tot». Tan el cap de llista de Junts, Ramon Bacardit, com la seva número 2, Mònica de Llorens, feien que no amb el cap. Més endavant, Aloy s’ha mostrat predisposat a «recosir confiances que s’hagin pogut trencar», i ha citat l’alcalde Juli Sanclimens: «cal parlar més amb els que no son dels teus que no pas amb els teus».

Nous companys de viatge

L’alcalde ha continuat dient que «amb els nous companys de viatge, el PSC i Impulsem» hi van trobar receptivitat, punts en comú i voluntat d’entesa. Però també ha volgut aclarir que s’ha segellat un acord que és estrictament municipal i municipalista, i que si «en qüestions que van més enllà de la nostra ciutat» - en referència a temes nacionals- «doncs respectarem el posicionament de cadascú».

Ha manifestat que s’ha firmat un pacte ambiciós i engrescador que té molt lar que «des del primer moment hem de donar respostes que tinguin impacte directe, real i efectiu en la vida quotidiana de les persones».

Aloy s’ha emocionat durat la part d’agraïments, i ha acabat el seu discurs demanant als manresans que es mirin la ciutat amb ulls positius.

El plenari ha començat mogut. Amb una quarantena de persones protestant a la plaça i a l’entrada de l’edifici contra el pacte del 155, en deien; amb gent que ja feia cua més de mitja hora abans de començar; o amb crits de feixistes als regidors del Front Nacional i Vox. Al ple hi ha asistit el president de Vox a Barcelona i diputat, Juan Garriga.

Primer s’ha constituït la mesa d’edat, amb Jesús Alonso (Impulsem), de 71 anys, i Sergi Perramon (Front Nacional), de 30. Són els que, a partir d’aquí han dirigit un ple molt cerimoniós. A primera fila, els alcaldes Joan Cornet, Jordi Valls, Josep Camprubí i Valentí Junyent, i la consellera de Presidència, Laura Vilagrà. A l’esquera, vist des del públic, els regidors del PSC, Impulsem i Esquerra. A la dreta, els de Junts i al seu darrere, Fem Manresa. Front Nacional i Vox a l’extrem.

La promesa o jurament

Els regidors electes han jurat o promès el càrrec. Pràcticament tothom ha promès. Els de Fem, per imperatiu legal i sotmesos únicament al poder popular, han dit, i contra el feixisme. Els d’Esquerra han promès treballar per una Manresa pròspera, verda, justa i feminista, i una Catalunya lliure i republicana. Els de Junts per una república catalana políticament lliure, socialment justa, econòmicament pròspera i territorialment equilibrada. Els de Vox, «por Dios y por España»; els del Front per les llibertats nacionals; i els d’Impulsem per una Manresa que «garanteixi el futur dels nostres fills i filles». Al PSC cadascú ha dit una cosa diferent.

Després han intervingut tots els grups municipals. Anjo Valentí, del PSC ha recordat, emocionat, els seus predecessors en el càrrec com Felip González, i els companys de viatge. Ha afirmat que comença un nou mandat que estarà marcat pel canvi, la cooperació i lleialtat i el coneixement i experiència de tots els membres del govern. «PSC i Esquerra hem fet un pas endavant per la normalització política i superar complexos». Ha reivindicat una política de «proximitat».

Joan Vila, d’Impulsem, l’altra soci el govern, ha dit que él pacte tractarà els problemes quotidians dels ciutadans, però que també ha de servir per «imprimir il·lusió». Va demanar als 25 regidors de l’Ajuntament treballar per la ciutat, donar exemple i fer «política en positiu».

Per Esquerra ha parlat Mariona Homs, qui ha insistit que cal combatre a l’extrema dreta, que Aloy és qui la de liderar la transformació de la ciutat i es va oferir per teixir pons amb Junts. «Caldrà cura ferides», va dir.

La votació s'ha fet com cal. Amb paperetes i urna. Aloy ha tornat a ser l’escollit amb els 13 vots anunciats. Torna a tenir la vara d’alcalde.

Així ha estat el ple de constitució de l'Ajuntament a Manresa

207

En directe

Última actualització 14:38

Fins aquí la sessió!

Això és tot el que ha donat de si la constitució del nou Ajuntament de Manresa. Marc Aloy ha estat escollit de nou alcalde amb 13 vots, inclosos els del PSC i Impulsem, amb qui formarà un tripartit.

Recupera els millors moments!

Hem preparat un galeria amb els instants que han marcat la sessió de constitució de l'Ajuntament de Manresa. Mira les fotos!

Així ha estat el ple de constitució de l'Ajuntament a Manresa

207

La concentració persisteix

El grup de persones concentrades a les portes de l'ajuntament abans de començar el ple seguia un cop aquest ha acabat. Els crits dels manifestants convocats per l'Assemblea Nacional de Catalunya persistien prop de dues hores i mitja després.

I ara, què?

En un màxim de 30 dies s'ha de convocar l'anomenat ple del cartipàs que ha de servir per donar compte de les resolucions d'alcaldia relatives als nomenaments dels tinents d'alcalde, els regidors o les competències de la junta de govern local. També permet constituir comissions, designar membres de la corporació que formaran part dels consells escolars, mancomunitats i consorcis, fundacions privades o comissions. Així mateix, es decidiran les retribucions dels regidors.

Foto oficial

Ara és el moment de les fotos. L'alcalde i regidors han abandonat la sala i ara es faran la foto de la corporació.

Entrega d'indígnies i medalles

L'alcalde Marc Aloy entrega ara als regidors les seves medalles i insignies, objectes simbòlics clau de la jornada. Les medalles amb l'escut de la ciutat es renoven cada quatre anys. La de l'alcalde du el cordó daurat i la dels regidors els colors de la senyera. Aloy ara entrega les seves als edils, juntament amb un altre dels elements distintius, la insígnia de color platejat que es posa a la solapa. La de l'alcalde és d'or blanc, mentre que la dels regidors és de plata.

L'alcalde Marc Aloy lliura la medalla de regidora a Roser Alegre, de Fem Manresa

L'alcalde dona les gràcies

A punt d'acabar el discurs d'envestidura, el moment d'agraïr. Marc Aloy ha donat les gràcies a companys de professió, amics i família per la paciència i el suport durant els últims mesos. Entre totes les mencions, ha llegit una carta que el seu pare, el traspassat Josep Maria Aloy, va deixar-li fa uns anys, moment en què s'ha mostrat emocionat i ha assegurat que el "troba a faltar" .

Marc Aloy es pronuncia sobre les negociacions per establir un pacte de govern

Sobre el pacte de govern amb ERC, PSC i Impulsem, Marc Aloy, reelegit alcalde de Manresa, ha assegurat que respon a la "voluntat d'entesa" i que calia "un govern fort" i no "en minoria". S'ha pronunciat sobre els contactes amb Junts per formar govern, però la política no és "posar-ho tot en crisi" i ha dit que "sense confiança és impossible construir res". "Hem patit, perquè som conscients del que implica tot plegat", ha al·legat. "Volíem sumar, i hem trobat voluntat i punts en comú amb ERC i Impulsem", ha esmentat. Així ha dit que s'ha rubricat un acord "engrescador" que busca donar respostes reals als "problemes de la gent". Plegats, volen "crear i retenir talent" i ha apuntat que s'han de fer seu "el llegat dels mandats anteriors".

Marc Aloy es pronuncia les negociacions per establir un pacte de govern

Marc Aloy, reelegit alcalde de Manresa: "Serè implacable contra la xenofòbia"

El nou alcalde de Manresa, Marc Aloy, s'ha mostrat preocupat per l'abstenció en els comicis del 28-M. Ha assegurat que té "múltiples causes", algunes de les quals considera que són locals. Per això, creu que s'han de buscar "solucions per engrescar la ciutadania". Durant el discurs, també ha dit que serà "implacable contra la xenofòbia" i "discursos d'odi".

Aloy rep la vara

El reelegit i flamant nou batlle de Manresa, Marc Aloy, ha rebut la vara de comandament que es lliura al nou alcalde. Es tracta d'un símbol que representa el poder i la màxima autoritat.

Marc Aloy amb la vara d'alcalde després de ser triat noy batlle de Manresa

Marc Aloy accepta el càrrec

El republicà Marc Aloy ha acceptat l'alcaldia de Manresa i ha promés "per imperatiu legal" el càrrec. A més, ha assegurat que ho farà per aconseguir "una ciutat més justa" i "un país més lliure".

Marc Aloy promet el càrrec d'alcalde de Manresa

Marc Aloy és reelegit com a alcalde de Manresa

Marc Aloy, d'ERC, és reelegit en el càrrec per 13 dels 25 vots i tornarà a rebre la vara d'alcalde. El juny del 2020, Aloy va assumir l'alcaldia per primera vegada en virtut d'un pacte, aleshores entre ERC i Junts. En aquesta ocasió, ha estat escollit en el marc d'un pacte tripartit entre ERC, PSC i Impulsem.

Quan cal majoria simple?

La majoria simple, és a dir, tenir més vots positius que negatius, permet als ajuntaments adoptar la gran majoria d'acords. No cal en temes també importants com els pressupostos municipals o el ple del cartipàs, és a dir, el que s'està celebrant ara mateix.

Repassem conceptes clau!

Mentre es fa el recompte dels vots, és el moment de saber què passarà si el pacte es fructifica a les urnes. Manresa tindrà majoria absoluta, però saps per què és necessari? Els governs busquen tenir majoria absoluta per evitar ensurts. Aquesta fórmula dona certesa que els projectes tiraran endavant i és vital en temes de planificació urbanística o l'aprovació del reglament propi, per exemple. També calen en casos com la creació o la supressió de municipis, canvis de nom de la localitat o determinades operacions financeres.

Comença l'escrutini!

Amb tots els vots emesos, és el moment de fer el recompte. En uns minuts sabrem qui és el nou alcalde de Manresa.

Amb tots els vots emesos, és el moment de fer el recompte de vots per triar el nou alcalde de Manresa

Mètodes per votar

Els regidors estan votant! Sabies que aquest procés es pot fer de dues formes? En secret o a mà alçada. 

Comença la votació

Inma Cervilla, de Vox, Segi Perramon, de Front Nacional, Roser Alegre, de Fem Manresa, Ramon Bacardit, de Junts i Marc Aloy d'ERC esdevenen candidats a l'alcaldia. Ara és el moment de votar. S'ha triat fer-ho en secret, ja que també hi havia l'opció a fer-ho a mà alçada.

La urna per votar el nou alcalde de l'Ajuntament de Manresa

Registra't i no et perdis aquesta notícia!

Ajuda'ns a adaptar més el contingut a tu i aprofita els avantatges dels nostres usuaris registrats.

REGISTRA'T GRATIS

Si ja estàs registrat clica aquí.