Segueix-nos a les xarxes socials:

Els veterinaris catalans afirmen que no hi ha risc en la convivència amb les mascotes

El catedràtic de la UAB, Joaquim Segalés, assegura que un gat infectat no seria un problema per a les persones, sinó «més aviat seria al revés»

Els veterinaris catalans afirmen que no hi ha risc en la convivència amb les mascotesarxiu/mireia arso

Els animals domèstics i les persones poden conviure perfectament, afirma el Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya. La presència mínima detectada del SARS-CoV-2 en animals en diferents casos que han tingut lloc durant les últimes setmanes permet confirmar que no hi ha cap risc en la convivència amb els animals domèstics, contràriament a algunes informacions que s'han pogut veure a través de les xarxes socials.

El departament de Sanitat de la Generalitat de Catalunya, els quatre col·legis oficials de veterinaris de Catalunya, el Centre de Recerca en Sanitat Animal (IRTA-CRESA) i el Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya van emetre un comunicat tranquil·litzant a la població amb mascotes. I és que els casos notificats d'animals positius ho eren perquè s'havien contagiat dels seus cuidadors o propietaris, els quals tenien la Covid-19, i la simptomatologia dels animals era lleu. A més, els estudis experimentals demostren una capacitat limitada d'infectar uns animals als altres.

El veterinari, catedràtic de la UAB i investigador d'IRTA-CRESA, Joaquim Segalés, afirma que les investigacions realitzades suggereixen que el gat és susceptible a la infecció, però només quan s'infecta amb una dosi vírica molt elevada. A més, la possibilitat de transmissió de gat a gat és molt limitada. Per tant, és altament improbable que un gat, tot i estar infectat, pugui arribar a ser un pro-blema per a les persones, «més aviat seria al revés», assegura Segalés. Així, si es prenen unes mesures mínimes de distanciament i d'higiene no hi ha d'haver cap problema a tenir una mascota i gaudir-la com s'ha fet sempre.

La por per si una mascota pot transmetre el coronavirus a una persona pot estar motivada d'un estudi realitzat a la Xina en què es va inocular amb el SARS-CoV-2 gossos, porcs, gallines, ànecs, gats i fures. Es va observar que porcs, ànecs i pollastres no eren susceptibles a la infecció del virus. Els gossos van resultar que sí que podien ser susceptibles, però replicaven molt limitadament el virus. Finalment van veure que gats i fures sí que són susceptibles al virus, que el podien replicar i excretar i, fins i tot, ser capaços d'infectar un animal que tinguin en contacte, encara que també de forma molt limitada. Tot i això, Segalés recorda que en un experiment es fa servir una quantitat de dosi vírica infectiva molt elevada i que no es pot basar aquest tipus de comentaris en un o dos estudis científics, sinó que és necessari comprovar que aquest fet és reproduïble nombroses vegades.

El Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya recomana als propietaris de mascotes rentar-se les mans abans i després de tocar l'animal, netejar els coixinets dels gossos després de passejar-los i els dels gats si surten al carrer i evitar que els gats surtin a l'exterior.

Prem per veure més contingut per a tu