La Revetlla de Sant Joan és la nit esperada per molts i un autèntic mal son per als gossos. Una data en que els petards es converteixen en l'entreteniment preferits de petits i grans, però que provoca autèntic pànic als cans i preocupació als seus propietaris. Els nostres companys peluts no estan molt acostumats al soroll dels petards i els pot generar un estat d'ansietat que ha de ser controlat.

Segons explica César Millán, el conegut ensinistrador de gossos, en un article sobre pirotècnia a la seva pàgina web, aquest tipus de sons activen el sistema nerviós del gos i poden fer-los experimentar un estat d'ansietat, nervis i por. Aquest comportament pot provocar situacions indesitjades com que l'animal s'escapi per instint de supervivència.

Què fer?

César Millán recomana per aquestes dates, i en cas que es pugui, les nostres mascotes en un lloc on estiguem segurs que no puguin ser pertorbats pel so dels petards. Si això no és possible, ens aconsella assegurar-nos que el nostre gos o gossa no es quedi sol a casa, ja que hem de ser conscients que a prop d'on vivim segurament es llançaran petards i focs artificials i caldrà ser al seu costat per calmar-los.

Els experts també aconsellen que, si un dels nostres gossos s'amaga en un lloc de casa pel so dels petards no molestar-lo ni fer-lo sortir. Li haurem d'apropar la menjadora i la seva manta.

Recórrer a la sedació és un altre dels consells que Millán exposa en la seva ressenya, però recalca que, perquè faci l'efecte que desitgem - que el gos estigui en un estat de calma - hem administrar la dosi en el moment adequat. Millor unes hores abans de quan calculem que puguin començar a sonar els primers petards i mai quan l'animal ja es troba en un estat de nervis alt.

Cada gos tindrà una dosi i un medicament recomanat a la seva casuística, per això, és recomanable acudir a un veterinari per preguntar-li sobre la sedació, que també s'utilitza per a gossos amb ansietat durant llargs viatges en cotxe o en qualsevol altre mitjà de transport.

Finalment, César aporta una sèrie de recomanacions per tenir en compte i posar en pràctica, com: fer un llarg passeig amb la mascota per gastar totes les seves energies i que estigui calmat abans que es faci fosc; i i adoptar una postura relaxada i parlar amb paraules calmades a l'animal per transmetre-li la tranquil·litat que necessita quan sonin els petards.