Aquests dies estan apareixent gairebé diàriament informes científics que ens recorden la magnitud del problema d’emergència climàtica que hem d’afrontar. La qualitat de vida del nostre futur com a espècie i la conservació de la nostra biodiversitat estan en joc. Juntament amb aquest problema, les notícies també ens recorden dues més: els elevats preus dels combustibles fòssils, que al seu torn, per un sistema inadequat de fixació de preus, suposen uns elevats preus elèctrics i la necessitat de disposar de recursos energètics endògens que ens enforteixin davant crisis com la desencadenada per la guerra d’Ucraïna.

La bona notícia és que tenim una resposta per coadjuvar a resoldre aquests problemes. L’energia solar fotovoltaica no únicament és una tecnologia que aprofita un recurs endogen en el qual el nostre país té un avantatge competitiu, sinó que a més, amb les hores d’insolació que tenim a Espanya, és la forma mes econòmica de produir energia elèctrica, la qual cosa suposarà que ja sigui també (i ho serà més en el futur) una font de desenvolupament econòmic i de generació d’ocupació, especialment per a l’Espanya rural.

Però avui toca parlar de la seva principal característica. L’energia fotovoltaica és una energia neta que no emet cap mena de contaminació ni radiació i, pel seu paper de substitució dels combustibles, és, juntament amb l’eficiència energètica i la resta de les renovables, la principal arma en aquesta emergència climàtica i, per tant, un instrument imprescindible en la conservació de la biodiversitat.

Si les plantes solars en terra es duen a terme de manera adequada, aquesta contribució a la conservació no és només pel seu efecte de substitució, sinó també per l’impacte positiu a l’espai que ocupen. En aquest espai l’activitat humana serà molt reduïda durant 30 anys. Si es treballa amb el concepte de reversibilitat i renaturalització, aquest terreny no estarà igual quan es desmunti la planta, sinó millor, tal com demostren els estudis científics. Les plantes es poden convertir en reserves integrals de la naturalesa.

El concepte de reversibilitat suposa la no alteració dels terrenys fèrtils i no utilització de ciment, si es fa servir el clavat per a la instal·lació de les plaques. La renaturalització suposa enfortir el concepte de zones de refugi no utilitzant cap mena de pesticides, instal·lant niadors, nius per a quiròpters i insectes, aiguamolls i clapers. Minimitzant, o no utilitzant, aigua a través de la neteja en sec. Evitant l’impacte visual a través de la plantació de murs vegetals i evitant que les tanques suposin una barrera per a la fauna. També, utilització de bestiar per mantenir l’herba baixa i instal·lació de bresques complementen la protecció de la biodiversitat amb la millora de l’economia local.

A l’hora de definir una planta també es pot optar per intentar compatibilitzar l’ús del seu sòl amb usos agrícoles, però en aquest cas ha de ser amb agricultura biològica, la bioagrovoltaica, per ser coherents amb la nostra filosofia de ser respectuosos amb el medi ambient.

Però en l’actuació de desenvolupament d’una planta no ens podem oblidar que és un matrimoni entre planta, territori i població. I a aquesta última també cal tenir en consideració, treballant amb transparència i diàleg, respectant la voluntat local, no duent a terme expropiacions. A més de tot això, hi ha buscar maximitzar l’impacte social positiu a través de la generació d’ocupació local de manera directa i indirecta i la socialització d’una part dels beneficis que es puguin obtenir.

El sector fotovoltaic té una important responsabilitat amb la societat, transformar el que és una manera de comportar-se excel·lent en el cànon normal d’actuació. D’aquesta manera, serà doble l’aportació del nostre sector a la preservació de la biodiversitat, al mateix temps que contribueix a donar una nova oportunitat a l’Espanya rural i, en general, millora el desenvolupament econòmic del nostre país.