Tot i comptar amb una filmografia més que extensa i que s´inicia a principis dels anys setanta, Emilio Martínez-Lázaro va assolir un èxit rotund i inesperat l´any 2002 amb «El otro lado de la cama», una comèdia que mesclava amb prou habilitat números musicals i embolics sentimentals i que va propiciar una segona part bastant menys afortunada. Després del drama ambientat en la Guerra Civil que va suposar «Las 13 rosas» (2007), Martínez-Lázaro va tornar a provar sort amb la comèdia romàntica a «La montaña rusa» (2012), film que va passar amb més pena que glòria per les taquilles i que es va endur un seriós correctiu per part de la crítica.

Potser fruit d´aquest fallit intent d´assumir les tasques de direcció i guió alhora, el cineasta madrileny s´ha deixat seduir en aquesta ocasió per un guió aliè signat pels bascos Borja Cobeaga i Diego San José. Artífexs d´un dels debuts més estimulants del recent cinema espanyol amb Pagafantas (2009) i sorgits de la magnífica pedrera que ha esdevingut Muchachada nui, Cobeaga i San José proposen a Ocho apellidos vascos una comèdia que bascula entre la ironia i l´humor més grotesc per contar-nos la història d´en Rafa, un jove sevillà i de casa bona que dedica els dies (i sobretot les nits) a passar-ho bé amb els amics i seduir tota noia que se li posi al davant.

La vida d´en Rafa canviarà radicalment en el moment en què conegui l´Amaia, una jove del País Basc que està de vacances a Sevilla i que es converteix en l´única capaç de refusar els encants del noi. En Rafa, conscient que té un repte entre mans, decideix sortir per primera vegada a la vida de la seva ciutat i viatjar fins al País Basc per trobar la que considera la seva mitja taronja. Allí, en un intent de passar ­desapercebut, intentarà desenvolupar-se com un basc més i fins i tot es canviarà el cognom (fins a vuit vegades, d´aquí el títol del film), un fet que, no cal dir-ho, li provocarà nombrosos embolics.

A l´hora de triar la parella protagonista, Emilio Martínez-Lázaro ha optat per un valor segur pel que fa a ella (Clara Lago) i per un neòfit en el terreny cinematogràfic pel que fa a ell, ja que Dani Rovira només compta amb l´experiència d´humorista que li han proporcionat els nombrosos monòlegs que ha realitzat per terres andaluses. Completen el repartiment dos veterans de la comèdia com són Carmen Machi i Karra Elejalde.