El final de la quarta i pot ser que última temporada de Sherlock va ser una bona, sincera i merescuda despedida de Benedict Cumberbatch i Martin Freeman al cerebral personatge creat per sir Arthur Conan Doyle. El capítol titulat 'The Final Problem' (El problema final) va connectar tots els punts (o bona part d'ells) i va acaba d'una forma que recorda irremeiablement a un adéu definitiu.

(ATENCIÓ SPOILERS)

En primer lloc, Sherlock descobreix que té una germana gràcies a una malèvola i inofensiva trampa que li fa al seu pompós germà, Mycroft. El seu nom és Eurus, era més jove que Sherlock i conservava la intel·ligència superlativa i deductiva de tots dos.

Com no podia ser d'altra manera, els dos germans i el doctor John Watson parteixen a la recerca de Eurus, que descobreixen que està retinguda en Sherrinford. Allà és interrogada pel estupefacte detectiu, que intenta preguntar-li a la seva germana acabada de descobrir com va ser capaç d'escapar i actuar com la filla de Culverton Smith durant tants anys. La jove sembla inofensiva... però aviat descobrim que en realitat és l'enèsima femme fatale de Sherlock, capaç de fer complir els seus desitjos a través del seu irresistible poder de convicció.

Fins i tot al propi Moriarty. El malvat vilà apareix en un flashback de fa 5 anys com una estrella de rock al ritme de Queen, per reunir-se amb Eurus a petició d'ella mateixa. Tot d'una tornem al present i Sherlock, Watson i Mycroft apareixen tancats en una habitació al costat del porter de la institució. Eurus els revela que té a la seva dona tancada... i comença el joc.

Una sèrie de tortures se succeeixen fins que Sherlock desperta en una fosca cel·la. Està parlant amb la noia de l'avió mentre escolta la cançó de la seva infància que Eurus li cantava i és perseguit per les visions del seu vell gos Redbeard (Barba-roja). Però això no és el que va passar. "Et vas explicar a tu mateix una història millor", li recrimina Eurus malèvolament.

Llavors es descobreix la veritat. Redbeard no era un gos, era el millor amic de Sherlock: Trevor. Solien jugar junts als pirates, amb Trevor interpretant a Barba-roja. Eurus estava gelosa que no li deixessin jugar. Pel que va matar a Trevor ... i ara planeja fer el mateix amb Watson, que es dirigeix ??cap al lloc del crim desconeixent el pla de la jove.

Posteriorment, Sherlock s'enfronta a Eurus i l'ajuda a rescatar el doctor Watson. Mentre els policies se l'emporten detinguda, el popular detectiu es lamenta de no haver pogut fer alguna cosa més per ella. Des d'aquell moment, Sherlock la visita per tocar junts el violí amb un fred vidre separant-los.

Finalment i en la conclusió de l'episodi, John rep un misteriós DVD amb el títol "Miss You" (Et trobo a faltar). Es tracta d'un recull dels seus millors moments amb Sherlock recopilats prèviament per la seva difunta esposa, Mary. "No importa qui ets realment, només la llegenda". Tot un tribut per "els millors homes i els més intel·ligents que he conegut mai, els meus nois de Baker Street".