El tret de sortida del rodatge de Batalla monumental s'ha fet a Miravet i Cardona, dues poblacions amb monuments emblemàtics que s'enfrontaran en un dels capítols del programa, i aquesta setmana l'escenari de gravació es trasllada a Empúries i Tarragona.

El popular comunicador Roger de Gràcia, que actualment dirigeix i presenta Estat de Gràcia a Catalunya Ràdio, serà el mestre de cerimònies d'aquesta batalla singular, en què es presentaran dos monuments i se'ls posarà cara a cara. Aquí entraran en joc Candela Figueras i Ivan Medina, els reporters que viatjaran de manera paral·lela a cada localització: cadascun haurà de buscar les millors armes i històries per fer, del seu monument, el guanyador de cada programa, mitjançant els vots dels espectadors.

Batalla monumental, que constarà de 8 capítols de 45 minuts de durada, enfrontarà castells contra claustres, jaciments contra amfiteatres o monestirs contra hospitals, i ho farà divertint els espectadors, involucrant gent del territori, descobrint històries increïbles i joies desconegudes. Els dotze monuments en competició són el castell de Miravet i el castell de Cardona, les restes arqueològiques d'Empúries i de Tarraco, l'església de Sant Climent de Taüll i el monestir de Sant Pere de Rodes, el monestir de Santes Creus i el de Poblet, la Pedrera i el Recinte Modernista de Sant Pau, i la Seu Vella de Lleida i la catedral de Girona.

Obert a la participació dels espectadors, també tindrà la intervenció de personatges populars vinculats emocionalment a cada monument, com Xavier Sala i Martín, Fermí Fernàndez, Sebastià d'Arbó o l'actriu de la popular sèrie Les de l'hoquei Laia Fontan, que posaran el seu gra de sorra per fer decantar les votacions del públic.

Batalla monumental, una producció de TV3 amb la col·laboració de Sàpiens (Som*) i la participació del departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, és un dels projectes seleccionats per la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, amb el suport del departament de Cultura, a la convocatòria per fomentar produccions audiovisuals i reactivar el teixit empresarial d'aquest sector.