La Unió Europea de Radiodifusió (UER) ha anunciat aquest dimarts canvis importants en el funcionament de la votació en el Festival d'Eurovisió 2023, on permetrà que els espectadors de països no participants en el concurs votin a través d'internet. Els organitzadors han informat que només els vots dels espectadors, i no del jurat com es feia fins ara, decidiran els països que es classifiquen per a les semifinals del concurs. En canvi, els vots del jurat es continuaran combinant amb els dels espectadors per a decidir el resultat final.

D'aquesta manera, els països que competeixen en les dues semifinals, deu en cadascuna, ara es decidiran únicament en funció dels vots emesos pels espectadors d'Eurovisió, en lloc d'una combinació de vot del jurat i del públic com ha estat el cas des de 2009.

Per primera vegada en la història, aquells fans de països que no participen en el certamen europeu també podran votar per les seves cançons favorites de manera 'en línia'. Segons els organitzadors del concurs, els seus vots se sumaran i es convertiran en punts que tindran el mateix pes que els d'un país participant tant en les semifinals com en la gran final.

Així mateix, els jurats professionals, integrats per professionals de la indústria musical, continuaran contribuint al resultat de la gran final juntament amb els espectadors de cada país participant i els que votin en l'àmbit internacional.

"Al llarg dels seus 67 anys d'història, el Festival de la Cançó d'Eurovisió ha evolucionat constantment per a continuar sent rellevant i emocionant. Aquests canvis reconeixen la immensa popularitat de l'espectacle en donar-li més poder a l'audiència de l'esdeveniment de música en viu més gran del món", ha dit Martin Österdahl, supervisor executiu del Festival de la Cançó d'Eurovisió. Martin Österdahl ha assenyalat que l'any 2023 "només els espectadors d'Eurovisió decidiran quins països arriben a la gran final i, com a reflex de l'impacte global de l'esdeveniment, tots els que vegin el programa, sigui on sigui, podran votar per les seves cançons favorites".

El públic de tots els països participants podrà votar per SMS, telèfon o a través de l'aplicació Eurovision Song Contest, mentre que els espectadors de la resta del món podran votar a través d'una plataforma 'en línia' segura utilitzant una targeta bancària del seu país.

Després de les irregularitats en la votació observades en 2022, es va establir un grup de treball de membres de la UER per a buscar maneres de protegir la integritat de l'esdeveniment. Les seves recomanacions van ser aprovades pel Grup de Referència, la Junta Directiva del concurs i la Junta Executiva de la UER.

Les emissores públiques de 37 països competiran per a guanyar el 67è Festival d'Eurovisió a Liverpool els dies 9, 11 i 13 de maig de 2023. Un total de 31 països competiran per 20 llocs en la gran final juntament amb França, Alemanya, Itàlia, Espanya, l'amfitrió Regne Unit i el guanyador de 2022 Ucraïna.