Segueix-nos a les xarxes socials:

El Pla de Bages, un indret per assaborir el patrimoni vinícola

Fer una ruta per les tines de pedra seca, gaudir d’experiències entre vinyes i degustar de vins són atractius enoturístics

El Pla de Bages, un indret per assaborir el patrimoni vinícola

El Bages és un territori de contrastos. Les vinyes s’estenen sota la muntanya de Montserrat, un important símbol per a la història, l’espiritualitat i la cultura catalana. Si visiteu aquesta comarca de la Catalunya central, hi trobareu un territori fragmentat per feixes i barraques de pedra seca, cups excavats i tines enmig del bosc on antigament hi havia hagut milers d’hectàrees de vinya.

Tines de la Vall del Flequer (Pont de Vilomara). | BAGES TURISME

Vinyes i vins DO Pla de Bages

Actualment, la DO Pla de Bages és una de les més emergents. S’hi conserven les varietats autòctones, i la climatologia permet que en surtin vins excel·lents. Es recomanable assaborir els vins que elaboren antigues nissagues de viticultors, cooperatives centenàries i petits cellers; respirar la cultura del vi d’aquesta terra; gaudir dels paisatges espectaculars del Geoparc de la Catalunya Central i endinsar-se entre vinyes envoltades de bosc, farigola i romaní.

El punt de partida d’aquest camí vinícola pot ser el monestir de Sant Benet de Bages, a Sant Fruitós, amb vinyes documentades des del segle X i un gran celler gòtic. La Ruta del Vi DO Pla de Bages inclou experiències culturals enoturístiques, activitats, esports, passejades en bicicleta o un tren del vi. Els més aventurers fins i tot podreu descobrir les vinyes a vista d’ocell en globus, ultralleuger o parapent biplaça, contemplant l’espectacular cara nord de Montserrat.

Tines de pedra seca

Les tines de pedra seca són un element a destacar dels diferents atractius enoturístics de la DO Pla de Bages. Us proposem, per exemple, conèixer les tines de la vall del Flequer: s’ha d’anar fins a la població del Pont de Vilomara i seguir en direcció a Rocafort. A mig camí es troba el desviament cap a Can n’Oristrell i un aparcament, on es pot deixar el vehicle i començar l’excursió.

Tot l’itinerari transcorre a la vora del torrent del Flequer, per camins i corriols flanquejats que travessen boscos i zones de muntanya mediterrània. Al llarg del camí, es van trobant les tines del Bleda, un conjunt amagat dins del bosc format per dues tines i dues barraques de vinya. Totes estan fetes de pedra seca, morter i ceràmica, i el sostre, de falsa volta, és de terra.

Prem per veure més contingut per a tu