Els gegants celebren 600 anys

Barcelona acull aquest diumenge una gran desfilada amb més de 600 figures històriques en la Trobada Nacional de Gegants. Fins dissabte, es poden veure en una exposició

Los Gegants de la Ciutat de Barcelona.

Los Gegants de la Ciutat de Barcelona. / JOSEP LLUÍS BADAL

TEXT Núria BonetON CATALUNYA PER A AJUNTAMENT DE BARCELONA

Més de 600 gegants procedents de tot Catalunya desfilaran junts pels carrers de Barcelona aquest diumenge, 28 d’abril. Serà en la Trobada Nacional de Gegants, l’acte central d’un extens programa d’activitats per commemorar els 600 anys de tradició gegantera. Per conèixer al detall tota la programació i la història dels gegants a Barcelona, es pot consultar la pàgina web barcelona.cat/culturapopular.

Aquest any 2024, es compleixen 600 anys de la primera referència escrita de la figura d’un gegant a Barcelona i al món. En concret, la cita es troba en el Llibre de les Solemnitats de Barcelona, que inclou una relació dels elements municipals que van participar en la processó del Corpus del 1424. Entre els quals, «el rei David ab el Giguant», que, segons els estudiosos, és la primera referència gegantera del món, i la primera d’un gegant municipal, el de la Ciutat de Barcelona.

L’acte de diumenge serà la primera gran celebració d’aquests 600 anys, amb la Trobada Nacional de Gegants, que aplegarà un total de 230 colles geganteres a l’Arc de Triomf. Els Gegants de la Ciutat seran els amfitrions, ja que són, també, els grans protagonistes d’aquesta commemoració històrica.

Les colles vingudes de tot Catalunya, arribaran a l’Arc de Triomf formant quatre cercaviles que sortiran des de diversos punts: el parc de la Ciutadella (passeig dels Til·lers), el Born (plaça Comercial), la ronda de Sant Pere (a l’altura de la plaça d’Urquinaona) i el parc de l’Estació del Nord. L’inici de la trobada en cada punt serà a les 9 h, i a les 11 h els grups iniciaran les quatre desfilades. Les cercaviles es trobaran al mig del passeig de Lluís Companys, on es faran els balls de protocol i els balls finals amb tots els grups alhora, pels volts de les 13 h, al so del grup de música Metralla.

Exposició al Born CCM

Les activitats per commemorar aquest 600 aniversari es van iniciar amb la mostra de les 30 colles geganteres de Barcelona. Per primera vegada, es poden veure juntes a l’Exposició de Gegants de Barcelona, al Born CCM, fins al 27 d’abril, de 10 a 20 h.

Durant les Festes de la Mercè, gegants d’Europa i de tot l’Estat visitaran la ciutat per participar en la Trobada Internacional de Gegants, a l’octubre tindrà lloc una mostra de gegants centenaris de Catalunya i al novembre, se celebrarà el Congrés geganter.