L'Observatori astrònomic de Castelltallat està situat al poble de Sant Mateu de Bages a la serra de Castelltallat (a mitja hora de Manresa). Ofereix diverses activitats, xerrades i exposicions aptes per a totes les edats i grups.

El centre té una cúpula que fa 5,25 metres de diàmetre, des de la qual es fan observacions de l'espai amb diferents telescopis i aparells. Al costat, en una antiga rectoria restaurada, s'hi realitzen exposicions i xerrades relacionades amb l'univers i actua com a centre d'interpretació.

L'observatori compta amb diferents activitats organitzades tant de dia com de nit, en les que es fan explicacions de les principals constel·lacions i astres, i observació del cel de nit a través de diversos telescopis.

També hi han activitats relacionades amb el sol, incloent diverses explicacions i l'observació de l'astre amb diferents aparells.

L'Observatori organitza activitats especials als volts de la nit de l'11 d'agost, per observar la pluja d'estels 'Les llàgrimes de Sant Llorenç', o per la festa major del poble de Castellnou de Bages.

Des del turó, es pot gaudir d'unes bones vistes de la muntanya de Montserrat o la Mola i el Montcau, entre d'altres.

A les instal·lacions també hi ha un espai amb gespa i una font per poder-hi menjar.