Contra el vici nefast de llegir en català

Xavier Domènech

Xavier Domènech

Al segle XV els monarques hispànics i la santa Inquisició van prohibir les traduccions de la Bíblia a les llengües dites vulgars, com el català o el castellà. Encara més: el Vaticà va negar la possessió de la versió en llatí als que no fossin clergues. Els segles anteriors havia estat molt traduïda, però en circulaven poques còpies fins que Gutenberg va inventar la impremta de tipus mòbil i el nombre de llibres es va multiplicar exponencialment. La jerarquia catòlica va considerar amenaçada la seva autoritat pel fet que l’Antic i el Nou Testament podien arribar en una llengua comprensible a tothom que sabés llegir. La reforma protestant es va orientar en aquest sentit: tots els cristians havien de llegir la paraula divina sense esperar els oficis del temple.

El que feia por als monarques, els inquisidors i fins i tot el papat amb la seva cúria és que la gent, en llegir la Bíblia, s’adonés que l’entenia (i si l’entenia podia arribar a conclusions diferents de les proclamades pels capellans a la trona). Aquest és justament el temor que ha impulsat el regidor de cultura de Borriana, de Vox, a retirar de la biblioteca municipal revistes catalanes com Cavall Fort, Sàpiens o Enderrock. La seva gran por és que els usuaris de l’equipament no només llegeixin aquestes publicacions sinó que les entenguin i, encara pitjor, arribin a la conclusió que les entenen perquè estan escrites en el seu mateix idioma. Si un borrianenc s’adona que llegeix perfectament el català de Barcelona, arribarà sense esforç al concepte d’unitat de la llengua, i aquest és un anatema que provoca grans mals de panxa a la dreta valenciana, seguits de furiosos rampells d’ira . L’única manera que es pot impedir l’accés de la població al perillós coneixement de l’heretgia és privar-lo de la lectura pecaminosa.

La inquisició va fer llistes de llibres prohibits, però només van ser efectives mentre va tenir el poder de cremar tant els volums com els autors i els impressors. Aquest encara no el cas, però tot podria passar.