A la regió central hi ha més de 30.000 persones amb diabetis. En el marc del Dia Mundial d'aquesta malaltia, t'expliquem quatre característiques que has de conèixer sobre aquesta afectació que va en augment.

  1. La diabetis mellitus és un trastorn general del metabolisme que es manifesta per una elevació anormal dels nivells de glucosa a la sang. Pot ser deguda a una producció insuficient d’insulina o a un mal aprofitament d’aquesta hormona per l’organisme. 
  2. Hi ha dos tipus principals de diabetis: la tipus 1 es coneix també com a diabetis juvenil, ja que acostuma a aparèixer en persones de menys de 30 anys. Es caracteritza per una destrucció progressiva de les cèl·lules productores d’insulina -cèl·lules beta del pàncrees- que fa necessària l’administració immediata d’insulina per normalitzar els nivells de glucosa a la sang. Per aquest motiu també s’anomena diabetis insulinodependent. La tipus 2 acostuma a aparèixer a l’edat adulta. En aquest cas es manté la capacitat de la cèl·lula beta de produir insulina, però no és prou efectiva. A l’inici, es pot controlar amb una alimentació adequada, exercici i medicació per via oral. Amb els anys pot ser que també calgui administrar insulina.
  3. Hi ha altres tipus de diabetis com la gestacional, que és la hiperglucèmia que pot aparèixer durant l’embaràs en dones que prèviament no tenien diabetis. Aproximadament apareix en el 10% de les dones embarassades.
  4. És fonamental que les persones que la pateixen facin un bon control i seguiment de la diabetis per evitar o retardar les complicacions de la malaltia a llarg termini, com la discapacitat visual, l’alteració en el funcionament renal o els problemes cardiovasculars.