El bisbe de Solsona defensa que l'opinió de l'Església sobre la moral sexual no pot ser objecte de persecució

El bisbe de Solsona, Xavier Novell, el més jove d'Espanya, ha defensat que l'opinió de l'Església sobre la moral sexual no pot ser objecte de "persecució" ni pot ser titllada de "homòfoba" i considera que s'ha produït un " acarnissament "contra el bisbe d'Alcalá de Henares, monsenyor Juan Antonio Reig Pla, sobre les seves paraules en referència a l'homosexualitat.

En una entrevista concedida a Europa Press amb motiu de la presentació el 25 d'abril a Madrid del llibre 'El bisbe Novell' (Mil · lenni) de Noemí Villaseca i Marc Trilla, Novell ha explicat que en aquestes paraules "no hi ha cap persecució contra ningú" sinó "una formació moral cap als que volen escoltar".

Segons assenyala Novell en el llibre, l'Església també acull els fidels homosexuals i "els cristians que descobreixen en ells aquesta orientació sexual poden seguir Jesucrist" i fer "tot el que es pot fer cristianament sempre que visquin d'acord amb la moral cristiana , igual que els heterosexuals ", excepte casar-se.

En aquest sentit, ha assenyalat que el problema no està en el que pensa l'Església i en el que presenta com "un comportament adequat" sinó en el fet de si un determinat col · lectiu o persona està o no d'acord amb això.

Així, ha defensat les opinions del bisbe d'Alcalá així com les de qualsevol catòlic que vulgui manifestar el seu pensament sobre aquesta qüestió "sempre que no estigui acusant ni perseguint a ningú sinó explicant la posició de l'Església sobre la moralitat dels actes".

Novell ha explicat que el tema de la moral sexual no és central en la fe de l'Església sinó més aviat "conseqüència de la fe de l'Església" i ha admès que, moltes vegades, els bisbes només apareixen en els mitjans quan parlen d'aquests temes perquè, segons ha remarcat, "afecta de manera molt concret a la vida de les persones".

En qualsevol cas, ha afirmat que existeix una "certa hostilitat" cap a la presentació "clara i transparent" d'aquestes qüestions per part de l'Església perquè "hi ha grups que se senten ofesos quan senzillament el que es fa és exposar als fidels aquests criteris morals que poden guiar una conducta que els porti pau i veritat ".

Segons la seva opinió, a l'Església li falta trobar "un llenguatge propositiu, amable, veritable i respectuós" que permeti a la gent saber què pensa sobre moltes d'aquestes qüestions. No obstant això, també ha destacat que "molta gent no té els fonaments ni coneixements suficients per comprendre la seva complexitat i no és que sigui missió impossible, però bastant".

El bisbe Xavier Novell ha assegurat que, no per ser el bisbe més jove d'Espanya se sent "més responsable". A més, ha remarcat que la seva joventut és una cosa "accidental" i que aviat deixarà de ser el més jove. No obstant això, considera que s'han de revitalitzar les comunitats cristianes codificant el missatge de l'Església en un format més adequat a la sensibilitat i llenguatge d'aquells a qui es dirigeix ??en l'actualitat.