Solsona ha acollit aquest cap de setmana la 32a Trobada Nacional de Trabucaires de Catalunya amb la participació de 39 colles i 310 trabucaires engalanats amb els seus vestits d'època, propis dels segles XVIII o XIX, que aquest diumenge han fet la desfilada final i la tronada en ple centre de la ciutat. La capital del Solsonès és considerada el bressol de la tradició trabucaire al país, per això s'ha fet la trobada a la ciutat coincidint amb els 50 anys dels Trabucaires de Solsona. A primera hora del matí les diferents colles han entrat a la ciutat des dels afores, amb quatre recorreguts que han arribat fins els portals del nucli antic i han confluït a la plaça Major, on s'ha fet la tronada.

Amb taps a les orelles o sense, centenars de solsonins han sortit al carrer aquest diumenge per veure com tres centenars de trabucaires amb barretina i faixa, gorra musca, tricorni o armadura omplien la ciutat de Solsona. Molts ja van arribar ahir i han dormit a la capital del Solsonès després d'un cap de setmana d'activitats a la zona, com la galejada i la cercavila, aquest dissabte, amb la proclamació de la Pubilla de la Catalunya Central.

Els actes més esperats però han estat aquest diumenge amb la galejada des del Vinyet de Solsona, des d'on els trabucaires s'han dividit en quatre grups per repartir-se entre les quatre partides de l'àmbit rural de Solsona. A tres quarts de 12 del migdia totes les colles s'han trobat als quatre portals de la ciutat, el portal del Castell, el de Llobera, el portal del Pont i el del Travesset. Un cop junts han entrat a la plaça Major on els trabucaires de Solsona han fet la tronada amb una línia de pólvora al terra on s'han col·locat els trons.

50 anys dels Trabucaires

La ciutat de Solsona celebra aquest any el 50è aniversari dels seus trabucaires. Això ha fet especial aquesta trobada, segons ha detallat l'alcalde David Rodríguez, que ha recordat que aquesta tradició és "un element patrimonial d'interès nacional" que omple "de festa i xerinola la ciutat". Segons Rodríguez "aquesta trobada és una prova de que el país es belluga amb la cultura popular".

El president de la Coordinadora de Trabucaires de Catalunya, Antoni Moliner, ha assegurat que "Solsona es pal de paller al món trabucaire i del moviment associatiu de les colles" fet que, segons Moliner, "fa entendre que hi ha una cohesió social amb la gent de tot arreu del país".

L'any vinent, Figueres

Els actes han acabat a la plaça del Camp, on s'ha fet la galejada final i l'acte de proclamació de la ciutat de la XXXIII Trobada Nacional de Trabucaires de Catalunya, que ha recaigut en Figueres.