L´Ajuntament de Solsona s´està plantejant abaixar l´impost de béns immobles (IBI) de caràcter urbà al voltant d´un 10 per cent. Ho anuncia l´executiu després de sol·licitar a la Direcció General del Cadastre acollir-se a una nova rebaixa dels valors cadastrals del 23 per cent. Es preveu una actualització a la baixa dels valors de la ciutat per tercer any consecutiu.

Per al 2016 "caldrà apujar el tipus impositiu -actualment del 0,85- per compensar la pèrdua d´ingressos per a les arques municipals que suposarà una rebaixa dels valors i que afecta la recaptació més important", avança el regidor d´Hisenda, Ramon Xandri. Amb tot, "farem un pas més per reduir la pressió fiscal dels contribuents, perquè creiem que la salut de les finances municipals ens ho permet", matisa. Per això, tot i l´increment del tipus, s´estudia que el rebut de l´IBI acabi sent un 10 per cent inferior, un percentatge que no es podrà confirmar fins més endavant. L´impost s´aprovarà juntament amb la resta de tributs previsiblement en un Ple a l´octubre.

Segons el govern municipal, els valors cadastrals haurien de situar-se en un 50 per cent dels valors de mercat. En aquest sentit, preveu que amb les tres rebaixes consecutives que s´hauran produït (primer del 20 per cent, després del 22 i ara del 23 per cent), els valors de Solsona s´hauran posat al dia. De fet, a banda de la repercussió en l´IBI, aquestes variacions han beneficiat directament els contribuents en les plusvàlues i els impostos de la Generalitat i l´Estat.

La CUP treballa en una proposta de millora de l´impost

L´equip de govern ha exposat aquesta voluntat al grup municipal d´Alternativa per Solsona-CUP, que, al seu temps, treballa en una proposta per modificar l´impost de lBI i fer-lo progressiu, en lloc de lineal, i amb una major redistribució de la riquesa.

Per aquest objectiu, la CUP ha creat un grup de treball de persones interessades en aquesta qüestió. Entre altres accions, "s´està documentant sobre el funcionament d´aquest tribut en ajuntaments on s´apliquen mesures de progressivitat", segons explica el portaveu d´aquest grup municipal, Òscar Garcia. L´executiu ha demanat a aquesta formació que presenti la seva proposta a l´agost per poder-la estudiar amb temps d´antelació suficient abans del Ple d´aprovació de les ordenances fiscals.