Els productors de poma ecològica de muntanya, agrupats sota la marca 'BioLord', preveuen que aquest any podran collir al voltant d'un centenar de tones d'aquest fruit. La campanya de recol·lecció va arrencar fa unes setmanes, i aquesta setmana començaran a collir la varietat Golden, de les set que conreen. Tot i les dificultats amb què s'han trobat els productors "per la manca d'experiència en les plantacions de muntanya", segons ha explicat a l'ACN el president de l'Associació Agrària Ecològica de Muntanya, Josep Pintó, la superfície de conreu augmenta cada any i tenen una bona resposta de merct.

'Bio Lord' va sorgir de la mà d'un grup de propietaris de la Vall de Lord (Solsonès) a finals del 2012 inspirant-se en l'experiència dels Alps italians. El primer any els propietaris van plantar dues hectàrees i en aquests moments ja han arribat a les 17. El president de l'Associació Agrària Ecològica de Muntanya, Josep Pintó, ja explicat que enguany preveuen collir al voltant de 100 tones, una xifra similar a la de l'any passat.

Tot i aquest creixement exponencial en els últims anys, Pintó no amaga les dificultats que comporta cultivar un producte d'aquestes característiques. "Hem començat un projecte molt agosarat, amb material vegetal que no coneix ningú i, sobretot, ens falta informació i experiència en cultivar productes a muntanya", ha detallat l'empresari, que ha afegit que tot i que estan pagant "la conidicó de novells", calculen que arribaran al centenar de tones.

Un color i gust intens

Totes les pomes de la marca 'BioLord' es cultiven a més de 700 metres d'alçada, ja que, segons Pintó, "les característiques que dóna la terra i la propietat són molt diferents que les de la plana". Segons l'impulsor de la iniciativa, la poma de muntanya té tres característiques que la diferencien de la resta. El primer és el color, "que és més intens degut a l'oscil·lació tèrmica que hi ha entre el dia i la nit". La segona és la "crocanticitat de la polpa", ja que, segons Pintó, "són pomes que, degut a la climatologia de muntanya, no paren mai de madurar". Finalment, la tercera característica diferencial és l'acidesa, "a diferencia de la poma de la plana que és molt dolça".

La demanda dels productes 'bio'

Tot i que la producció de la poma ecològica de muntanya encara és petita, Pintó ha explicat que la demanda no para de créixer. El productor solsoní ha expressat que la bona qualitat de la poma ha fet que el resultat comercial hagi estat molt millor del que en un principi esperven. A més, el president de l'associació ha valorat el fet que les pomes 'Bio Lord' també han entrat al mercat convencional tot i el seu elevat preu.